El brindis – 20:30

'El brindis' de l'ambició

La Gàrgola va presentar dissabte a Castellar un muntatge que posa en entredit el pes de l'amistat

L'Actual - Marina Antúnez

 

La producció gironina La Gàrgola va visitar Castellar del Vallès per a presentar El brindis, una obra de Frank Bayer, que va pujar a l'escenari de la Sala de Petit Format aquest dissabte, en doble sessió. La peça va ser dirigida per Cristina Cervià, que el passat mes de març va morir prematurament, ja amb l'obra de gira.

El muntatge gira al voltant dels xantatges i la corrupció política, i alhora també posa sobre la taula el pes de l'amistat.  L’Ernest és un jove ben plantat que aspira a ser alcalde del seu poble. El Mateu és un pintor que ha fracassat, i que per tant, arrossega la frustració. Quan eren joves, tots dos eren amics. Ara, es retroben al cap de 10 anys per un motiu que no desvelarem però que els farà reviure moments feliços i d'altres de més durs, que tornarà a obrir ferides que, de fet - se n'adonaran ara - no s'havien tancat mai. Allunyant-se cada cop d'una possible reconciliació, els dos amics veuran l'esquerda inevitable de la seva amistat. Els interessos professionals passen sovint per davant de l'amor a l'altre. En aquest cas, el millor amic.

El brindis s'explica amb un text complex, ple de matisos i referències literàries, artístiques, històriques, etc. Un text, sense dubte, molt ben presentat i estudiat a fons per la ma de Bayer. Portada a escena per aquesta gira pels actors Raül Tortosa i Xavier Mercadé, que donen forma als protagonistes, que es nota que hi deixen la pell. Potser ens falta dramatisme interpretatiu, que l'espectador senti a flor de pell aquesta duresa que insinua el text. Veiem més, en canvi, sobretot en el personatge de l'Ernest alcaldable -, que en alguns moments ens pot més la comicitat del personatge i la gràcia que té d'interpretació que no pas la cara més seriosa i severa del personatge en qüestió. Més ajustat, també per l'aparença física, de Tortosa en el paper de Mateu, que ens ajuda a situar més clarament un pintor frustrat i desil·lusionat. El cert, però, és que no acabem d'entrar en alguns moments d'interpretació escènica. Segurament, això també té de positiu que el públic no surt pensant que demà s'acabarà el món.

A l’Ernest li queden poques hores per convertir-se en l’alcalde més jove de la seva ciutat, mentre que en Mateu segueix tancat al seu estudi intentant trobar un nou llenguatge pictòric que el faci sortir de l’oblit professional. Els dos eren amics íntims i vuit anys després de trencar la seva amistat el futur alcalde es presenta a casa del pintor perquè aquest l’ha trucat sense donar-li més explicacions que el desig de veure’l abans de les eleccions.

Així doncs, la trobada acaba essent un pretext per reviure la felicitat d’un passat comú, però no poden evitar remoure un secret compartit que els ha dut a aquesta història de rancúnia on res no és el que sembla, i on cada brindis amaga un engany sense perdó.

 

Preu de l’espectacle

12 €*

*10 € menors 25 anys, majors 65 anys o per compra anticipada a través www.auditoricastellar.cat. 10 €/entrada a partir de 10 entrades.

Compra d’entrades i abonaments:

  • www.auditoricastellar.cat
  • SAC (El Mirador)
  • Taquilla de la Sala de Petit Format: 1 hora abans de l’inici de l’espectacle

 

ENTRADES EXHAURIDES

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
dissabte, 16 novembre
20:30
Sala de Petit Format - Ateneu
12€ a 10€
60 minuts
2019-11-16 20:30 2019-11-16 21:30 Europe/Andorra El brindis – 20:30 ENTRADES EXHAURIDES Sala de Petit Format - Ateneu Auditori de Castellar del Vallès

10€, Majors de 65 anys

10€, Menors de 25 anys

10€, Compra anticipada online

Detalls tècnics

Dramatúrgia: Frank Bayer

Direcció: Cristina Cervià

Repartiment: Xavier Mercadé i Raül Tortosa

Adaptacions musicals: Rafa Roca

Escenografia: Ricard Martí

Crítiques

“Els dos protagonistes porten a escena un relat visceral on es mostren sense embuts les conseqüències dels conflictes no resolts, dels perdons omesos i de les amistats nascudes per ser trencades.”

Maria Garcia Diari Ara

“Al ritme de la cançó Via con me, de Paolo Conte, i en només seixanta minuts, la proposta condensa els set pecats capitals -i algun més-, i mostra com es teixeix un joc d’interessos i d’intercanvi de favors amb l’objectiu de salvar-se el cul i conservar la poltrona.”

Oriol Osan Núvol

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.