El metge de Lampedusa

El metge de Lampedusa, una bufetada que ningú s'hauria de perdre
L'obra, que tracta sobre la vida de Pietro Bartolo, va estrenar la temporada teatral del 2018
L'Actual - Guillem Plans
 
Pregunten a Pietro Bartolo per xifres. Però l'únic metge resident de Lampedusa, que fa vint-i-set anys que atén refugiats, ha deixat d'entendre els números i números i números i números que s'associen a l'illa. Els centenars de milers de persones que arriben a aquest bocí de terra italiana davant de la costa de Tunísia, i que fugen d'un present sense escrúpols, per a Bartolo tenen nom i cognom.

Xicu Masó, a qui li toca fer la complicadíssima interpretació d'aquest personatge real, Pietro Bartolo, el metge de l'illa de Lampedusa, fa bategar de vida l'obra. És l'únic actor de la funció, en un escenari realment auster. I hi ha una pantalla, però s'hi projecten molt poques imatges. Així doncs, un cop cuit el text, que està adaptat per Anna Maria Ricart a partir de l'autobiografia de Bartolo, "Llàgrimes de sal", i dirigit per Miquel Górriz, el pes de la funció recau en el monologuista, que concentra tota l'atenció. I fa arribar l'obra a bon port.

L'actor narra en primera persona el rostre del drama humanitari —un holocaust, en paraules del metge. Una desgràcia entelada fins el 3 d'octubre del 2013 als ulls d'Europa, que davant la tragèdia s'ha mostrat passiva, insensiblement burocràtica. Aquell dia un vaixell que naufragava procedent de Líbia es va enfonsar a la costa de Lampedusa i hi van morir 368 persones. 

Embarassos de dones violades als camps de refugiats. Una bodega atapeïda de cossos sense vida. Infants. Pells calcinades per l'abrasiva barreja de gasolina i aigua de mar. Traficants de persones. Infants. Malalties. Traumatismes. Infants. Autòpsies. Hipotèrmies. I infants. El límit de la nostra imaginació, el llindar d'horror fins al qual som capaços de pensar, condiciona lleugerament el grau d'esgarrifança del relat. És molt alt, en qualsevol cas. Algunes anècdotes familiars del metge enllaçades durant l'obra esbraven la duresa de l'obra. Però el nus a l'estómac segueix allà dins.

El metge de Lampedusa és un mirall on l'espectador es descobreix a través de prejudicis, pors i nivell de tolerància al dolor aliè. Situa el públic davant d'una realitat crua i aliena, però que s'esdevé en el mateix mar on ens sucarem, despreocupats, quan arribi la calor. És una bufetada a la consciència que ningú s'hauria de perdre.

Fa trenta anys que Pietro Bartolo és el metge de Lampedusa. A la seva autobiografia, Llàgrimes de sal, relata una vida dedicada a l’atenció dels exiliats que naveguen fins a l’illa des de les costes africanes. Bartolo els acull i els cuida, i també els escolta. L’actor Xicu Masó s’ha fet seva la veu i la memòria del doctor per fer-nos entendre la urgència de la catàstrofe amb un espectacle basat en fets tristament reals.

 

*12 € menors 25 anys, majors 65 anys o per compra anticipada a través www.auditoricastellar.cat.

10 €/entrada a partir de 10 entrades. Per adquirir les entrades per grups poseu-vos en contacte per telèfon o correu electrònic i us informarem de com fer-ne la reserva i el pagament.

Compra d’entrades i abonaments:

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
dissabte, 03 febrer
20:30
Sala principal
15€ - 12€
75 min
2018-02-03 20:30 2018-02-03 21:45 Europe/Andorra El metge de Lampedusa L’actor Xicu Masó s’ha fet seva la veu i la memòria del doctor per fer-nos entendre la urgència de la catàstrofe amb un espectacle basat en fets tristament reals. Sala principal Auditori de Castellar del Vallès

Menors de 25 anys, 12€

Majors de 65 anys, 12€

Promoció web, 12€

Detalls tècnics

Direcció: Miquel Gòrriz

Adaptació i dramatúrgia: Anna Maria Ricart

A partir del llibre: Lacrime di Sale

Intèrpret: Xicu Masó

Producció executiva: Arnau Nadal

Coproducció: Punt produccions teatrals SL, Teatre Lliure, Temporada Alta

Crítiques

Masó, convertit des de fa temps en un magnífic narrador d’històries, protagonitza un monòleg que ens arriba fins al moll de l’os.

Núria Sàbat Recomana.cat

“El que explica és tan bèstia que no podem fer altra cosa que sortir del teatre i dir a la gent que no es perdin El metge de Lampedusa, perquè aquesta obra l’ha de veure tothom.”

Andreu Gomila Time Out

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.