Federico García de Pep Tosar

Lorca, el poeta etern
La proposta de Pep Tosar sobre Federico García Lorca posa dempeus l'Auditori
Cristina Domene - L'Actual
 
Un tren que va cap a Granada. Cant flamenc que trasllada l'auditori a Andalusia. Silenci. Emoció continguda. Comença l'espectacle.
"Federico Garcia" és un espectacle total, on conviuen, encertadament, diferents disciplines, gràcies a la perfecta execució dels intèrprets. La veu de Mariola Membrives -flamenc amb tocs jazzístics-, la declamació de Pep Tosar i la dansa subtil, fluida, de José Maldonado expliquen la vida del poeta etern, Federico García Lorca.

El cant, els poemes, la dansa es van combinant amb un documental que ofereix testimonis de la fillola de Lorca i d'experts que han estudiat i conegut la vida de l'artista. Un camí, un recorregut, que fa conèixer la part més cèlebre de Lorca, però també la més íntima, la seva passió d'infantesa per la naturalesa, el trasbals d'arribar, de nen, a Granada i deixar el món rural de Fuente Vaqueros, l'amistat que va sorgir amb Buñuel a la residència d'estudiants de Madrid, les estades a Cadaqués amb el seu admirat Dalí o l'alegria que li va retornar La Havana, després de viure a la materialista Nova York.

Maldonado, que balla fins i tot els silencis, es transforma en Lorca. La seva presència és contundent. Fins i tot un públic 'analfabet' en dansa flamenca pot apreciar la delicadesa dels seus girs, la força dels seus peus. Tot i ser un públic molt heterogeni -el fet de ser un espectacle emmarcat en el 30è aniversari de L'Institut Castellar deixava veure grups d'estudiants- es percebia a l'auditori una emoció col·lectiva. Cançons i poemes, que arrencaven aplaudiments, coreografies que feien contenir la respiració.

Una tensió que a mesura que s'apropava el final, conegut per tots, es feia més intens. La tragèdia era present. Després d'un període feliç de Lorca amb la companyia 'La barraca' que apropava el teatre als pobles més oblidats, arribaran els moments més obscurs. Alçament militar. La seva condició de roig i homosexual el van condemnar. Margarida Xirgu l'espera a Mèxic, però ell, que sempre havia dit, que tindria una mort prematura i violenta, va decidir agafar el tren cap a Granada, per acomiadar-se de la seva família. Alguns bons amics, dels dos bàndols, el van intentar amagar, però finalment va ser capturat, empresonat i finalment, afusellat. I aquesta és la història, la nostra, la que no s'ha d'oblidar. S'acaba l'espectacle. S'obren els llums i un Auditori emocionat, ple absolut, es posa en peu. Lorca, com tantes altres víctimes de la Guerra Civil, va ser llançat a una fossa comuna. Els seus ossos no se sap on són, però el seu llegat continua present.

Una mirada polièdrica a la figura del poeta, basada en la vida i obra de Federico García Lorca, que es va estrenar en el marc del Grec 2015 Festival de Barcelona i va aconseguir gran èxit de crítica i públic.

Un muntatge que enllaça música, dansa, text i imatges, amb un viatge en tren com a eix narratiu. Un vídeo-documental suggereix l’últim trajecte del poeta pels paisatges de Castella i Andalusia, abans del seu final tràgic. Diversos testimonis completen el relat de la vida i obra del poeta espanyol més llegit de la història.

Les figures més destacades del nou flamenc espanyol acompanyen Pep Tosar dalt de l’escenari: el músic i guitarrista Rycardo Moreno, el bailaor i coreògraf José Maldonado, la cantaora i actriu Mariola Membrives i el percussionista David Domínguez.

Quatre artistes amb una formació impecable que treballen en les noves corrents de l’evolució moderna del flamenc, iniciada per Paco de Lucía.

Compra d’entrades i abonaments:

Via online: www.auditoricastellar.cat
SAC (El Mirador)
Taquilla de l’Auditori: 1 hora abans de l’inici de l’espectacle

Descomptes aplicables:

Compra anticipada via Online: 10 euros

Menors de 25 anys (només a taquilla de l’Auditori): 10 euros
Majors de 65 anys (només a taquilla de l’Auditori): 10 euros
Socis de l’Aula i ETC (només a taquilla de l’Auditori): 10 euros
Voluntaris per la Llengua (només a taquilla de l’Auditori): 10 euros

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
dissabte, 18 novembre
20:30
Sala principal
12€
90 minuts
2017-11-18 20:30 2017-11-18 22:30 Europe/Andorra Federico García de Pep Tosar Una mirada polièdrica a la figura del poeta, basada en la vida i obra de Federico García Lorca, que es va estrenar en el marc del Grec 2015 Festival de Barcelona i va aconseguir gran èxit de crítica i públic. Sala principal Auditori de Castellar del Vallès

Compra Anticipada Via Online, 10€

Preu grup, 8 €

Detalls tècnics

Autor: Federico García Lorca

Dramatúrgia: Evelyn Arévalo i Pep Tosar

Direcció: Pep Tosar

Ball: José Maldonado

Música:: David Domínguez, Mariola Membrives i Marc López

Producció executiva i distribució:: Gabriela Marsal, Leila Barenboim i Mireia Gràcia (Mika Project)

Crítiques

Una imatge icònica en un espectacle plàsticament i sonorament admirable, deliciós.

Santi Fondevilla Ara

Un espectacle tan amarg com lluminós, tan emotiu com informatiu. Potser el millor homenatge que es podia fer a Lorca. Un encert total.

Gema Moraleda Somnis de teatre

Federico Garcia és dansa, teatre i poesia, i ens descobreix universos poc coneguts del poeta.

Toni Polo Bettonica El País

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.