La nena dels pardals

La poesia de Teatre al Detall

La companyia va pujar a l'escenari, diumenge, amb 'La nena dels pardals'

L'Actual - Marina Antúnez
 
La companyia Teatre al Detall i, posant-hi les notes, La Tresca i la Verdesca, van visitar l'Auditori Municipal Miquel Pont diumenge amb la seva darrera aposta teatral, La nena dels pardals, una obra temàticament atrevida i magistralment portada a escena per al públic infantil i familiar. Quan el Gran Timoner ordena exterminar els pardals del país perquè es mengen el gra, una nena, la Ming Li, decideix portar-li la contrària, seguint les directrius del seu cor, i salva alguns d'aquests ocells.

La nena dels pardals s'inspira en un fet històric real, com el que va succeir l'any 1958 quan Mao Zedong va declarar la guerra als pardals i va manar exterminar-los tots, i com aquesta acció va tenir unes conseqüències nefastes perquè va provocar que aquests ocells pràcticament s'extingissin a la Xina i que les plagues d'insectes fossin devastadores i arrasessin les collites, i que en conseqüència morissin de fam entre 30 i 40 milions de persones.

La posada en escena, com ja és habitual en Teatre al Detall, és impecable. Cada element de l'escenari té el seu propi significat i serveix als actors, la Txell Botey i el Xavi Idàñez, per teixir la trama. En aquest cas, una història de certa complexitat, que pot resultar difícil per als infants menors de 5 anys (ja ens avisen els de la companyia que l'obra és recomanada a partir d'aquesta edat), però també resulta en canvi molt visual, i això fa que també els més menuts puguin endur-se un o dos pardals a casa, valgui la metàfora. Una oficina atrotinada situa l'escena. Les projeccions dinàmiques, que van apareixent al fons de l'escena, ajuden a la comprensió de la història. Qui recordi el muntatge que Teatre al Detall va dur a l'Auditori l'any passat, L'Endrapasomnis, haurà copsat diferències en complexitat argumental. En aquest cas, la tragèdia és real. El Gran Timoner sí que va manar exterminar les aus. I el que no va existir és la Ming Li, que ens afegeixen tant al conte original de la Sara Pennypacker com al muntatge de Teatre al Detall. I que, per sort, és l'element que ens permet creure en l'esperança.

La protagonista, la Ming Li, es converteix en una petita heroïna, forma part dels petits herois quotidians que, amb sensatesa i generositat,  ens recorden la importància del respecte a la vida, a la natura, a la llibertat, i la saviesa innata dels nens, infants lluiten per uns valors que són universals.

La Tresca i la Verdesca esdevé un personatge més. És la veu dels pardals, i la veu del poble. El contrapunt musical i d'efectes sonors que la banda aporta a la història és, sinó imprescindible, del tot adient. Els temes musicals que interpreten també són part de l'argument que completen, i lliguen, els actors i elements visuals, com els mateixos ocells en forma d'imatges o de titelles de paper.

Després d'una mica més d'una hora, l'espectacle arriba al final, amb un missatge clar: "No escoltis qui faci més soroll, escolta qui tu vulguis sentir". Molts dels que estem asseguts ens endurem al carrer aquesta reflexió, i a casa. No perquè sí, La nena dels pardals ha rebut quatre premis: Premi de la Crítica 2017 al millor espectacle per a públic familiar, el premi Enderrock de la crítica al millor disc per a públic infantil i familiar, el premi del Públic de la Mostra d’Igualada 2018 al millor espectacle i el premi Butaca 2018 al millor espectacle per a públic familiar.

Quan el Gran Timoner ordena exterminar els pardals del país perquè es mengen el gra, una nena, la Ming Li, decideix portar-li la contrària i seguir les directrius del seu cor.

Un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, sobre el respecte a la vida i la saviesa innata dels infants. Un espectacle pensat per a tota la família, amb la música de La Tresca i la Verdesca, amb tocs d’humor, fet amb imaginació, creativitat, amb l’estil de Teatre al detall, cuidat fins al mínim detall, i partit d’una història preciosa de Sara Pennypacker que arribarà al cor de petits i grans.

La nena dels pardals es basa en un fet històric real, quan el 1958 Mao Zedong va declarar la guerra als pardals dins un projecte anomenat “Gran salt endavant”, que pretenia que la Xina es transformés en una primera potència industrial.

Preu
6 €
*5 € compra anticipada a través www.auditoricastellar.cat;
**4 € famílies nombroses o monoparentals amb acreditació per compra a taquilla o anticipada al SAC

Compra d’entrades:
www.auditoricastellar.cat
SAC (El Mirador)
Taquilla de l’Auditori: 1 hora abans de l’inici de l’espectacle

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
diumenge, 10 febrer
12:00
Sala principal
6€ a 4€
60 minuts
2019-02-10 12:00 2019-02-10 13:00 Europe/Andorra La nena dels pardals Un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, sobre el respecte a la vida i la saviesa innata dels infants. Sala principal Auditori de Castellar del Vallès

5€, Compra anticipada online

4€, Família nombrosa / monoparental

Detalls tècnics

Autor: Jordi Palet (inspirat en un conte de Sara Pennypacker)

Direcció i coreografia: Joan Maria, Segura Bernadas

Música: La Tresca i la Verdesca: Jordi López, Toni López, Claudi Llobet

Repartiment: Xavi Idàñez, Txell Botey

Escenografia i vestuari: Víctor Peralta

Crítiques

Una preciosa oportunitat per commoure’s junts infants i adults, amb una peça de molt fràgil factura però de referents ben sòlids.

Jordi Bordes Recomana.cat

La narració proporciona moments de gaudi estètic a petits i grans, rialles, paraules i imatges que emocionen i picades d’ullet per a totes les edats.

Mariona Sanfeliu Núvol.cat

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.