Laika

Laika, una gossa per a la humanitat

La delicada manera com Xirriquiteula Teatre explica aquesta història va deixar el públic bocabadat

L'Actual - Marina Antúnez
 

Laika és la proposta de teatre familiar que es va poder veure diumenge 1 de març a l'Auditori Municipal. Xirriquiteula Teatre posava a sobre l'escenari la història de la primera gossa astronauta que la Unió Soviètica va llançar a l'espai el 1957. Aquest és un fet històric que ha marcat, sense dubte, el progrés de la humanitat en la història dels viatges a l'espai.I és el punt de partida d'una dramatització teatral que té, sense dubte, una única protagonista, la Laika, una gossa que corria pels parcs i places de Moscou, una gossa que buscava un rosegó de pa en qualsevol racó, una gossa que va ser capturada per ser la protagonista d'una missió que no s'hagués imaginat mai. Els científics la van entrenar i li van escriure el seu destí, ella seria el primer ésser a orbitar al voltant de la Terra. El relat de la Laika és, doncs, també el relat d'un abús. O més ben dit, una excusa per parlar dels abusos i és un homenatge a tots aquells animals que han estat sacrificats en nom del progrés de la humanitat. En aquest sentit, Laika és molt més que una obra de teatre. Laika va sobreviure a l'espai només quatre hores a l'espai, passaria a la història de les grans fites humanes, i fins i tot se li farien cançons. Però l'animal, segurament, no va saber mai què s'havia triat en nom seu.

Laika és una història trista, "la vida mateixa sovint és molt dura", afirmava l'actriu Iolanda Llansó. Però no per aquest motiu ha de restar oculta a la memòria ni al fet de plantejar-la i parlar-ne. De fet, es fa necessari que, amb la delicadesa que permet el teatre, fins i tot els més petits hi puguin accedir. La creació col·lectiva de Laika, ideada per Enric Cases, Marc Costa, Christian Olivé, Daniel Carreras i Iolanda Llansó, aconsegueix crear un univers de poètica interpretativa, gràcies també a una escenografia molt acurada, retroprojeccions, titelles i autòmats que tenen en compte fins a l'últim detall, on res no s'hi escapa. L'espectador, adult i infantil, entra a la història des del primer moment, es capbussa a l'espai i es pot posar en la pell de la gossa, i es pot imaginar com se sent la Laika.

Al final de l'espectacle, al vestíbul de l'Auditori, les famílies van poder gaudir d'una exposició gràfica i visual muntada així mateix per la companyia Xirriquiteula, amb imatges de l'autèntica Laika i en com va ser el procés d'entrenament que va viure en el seu moment.

L'excel·lència d'aquesta obra queda avalada pels premis que, fins ara, ja ha aconseguit. Ha estat reconeguda amb el Premi BBVA de Teatre 2019, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA CX, Millor Espectacle Familiar dels Premis de la Crítica 2018, premi FETEN a la Millor Autoria i Direcció, premi Drac d'Or a la Millor Escenografia de i al Millor Espectacle del Jurat Infantil a la Fira de Titelles de Lleida 2018.

Xirriquiteula va néixer a Badalona el 1985. La companyia dirigida per Daniel Carreras i Iolanda Llansó ha creat una vintena d’espectacles, tant de carrer com d’escenari, que han voltat per 18 països de quatre continents.

La primera gossa astronauta inspira un espectacle que ens explica, de manera molt visual, un episodi fonamental en la història dels viatges a l’espai, però que és també el relat d’un abús.

L’any 1957 la Unió Soviètica va llançar a l’espai un animal per primera vegada, a bord de la nau espacial Sputnik II, per orbitar al voltant de la Terra. Era la gosseta Laika que, en aquest muntatge, corre per Moscou sense ni imaginar-se que el seu destí era als mateixos estels que veia cada nit. Tot i constituir una aventura apassionant, la història de Laika no va acabar gaire bé, com a mínim per a la protagonista. D’aquí que Xirriquiteula Teatre aprofiti l’ocasió per explicar-nos la història paral·lela d’aquells que, com Laika, són víctimes d’abusos i es troben immersos, sense voler-ho, en les lluites de poder d’altres.

Laika és una proposta escènica que ens parla de les meravelles del cel però també de les injustícies de la Terra.

 

 

Preu espectacle

6 € entrada general

5 € compra anticipada a través www.auditoricastellar.cat

4 € famílies nombroses o monoparentals amb acreditació per compra a taquilla o anticipada al SAC

 

Compra d’entrades:

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
diumenge, 01 març
12:00
Sala principal
6 € - 4 €
55 min
2020-03-01 12:00 2020-03-01 13:00 Europe/Andorra Laika La primera gossa astronauta inspira un espectacle que ens explica, de manera molt visual, un episodi fonamental en la història dels viatges a l’espai, però que és també el relat d’un abús. Sala principal Auditori de Castellar del Vallès

5 €, Anticipada web i SAC

4 €, Família nombrosa / monoparental

Detalls tècnics

Creació i dramatúrgia: Enric Ases, Marc Costa, Christian Olivé, Daniel Carreras, Iolanda Llansó

Direcció escènica : Enric Ases

Escenografia i attrezzo : Marc Costa

Vestuari i utillatge : Iolanda Llansó

Projeccions: Christian Olivé

Música original: Albert Joan

Crítiques

“Imaginativa i molt encertada escenificació d’un fet històric (...) Partint d’aquests fets històrics Xirriquiteula Teatre aconsegueix un meritori i visual i conceptualment brillant espectacle per a tots els públics.”

Andreu Sotorra Recomana.cat

“Laika esdevé una preciosa història d’afectes capaç d’encisar a tota mena de públics. Però més enllà de la història, hi ha una resolució escènica brillant amb pocs elements molt ben jugats.”

Iolanda G. Madariaga Recomana.cat

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.