L’Electe de Ramon Madaula

La teràpia del riure, amb 'L'electe'
El text de Ramon Madaula va atreure 240 espectadors
Marina Antúnez- L'Actual
 
L'obra de Ramon Madaula, L'electe, dirigida per Jordi Casanovas, va tenir molt bona acollida a l'Auditori Municipal de Castellar, divendres passat, on s'hi van aplegar 240 espectadors. Els actors protagonistes del muntatge, Roger Coma i Abel Folk, no van decebre l'audiència i van mostrar, novament, el seu talent actoral, avalat amb anys d'experiència als escenaris catalans i també, en el cas de Coma, amb diversos serials a la televisió catalana.

Ambdós actors van els protagonistes únics a dalt de l'escenari i van omplir de rialles la platea, repetidament, durant els 70 minuts de durada de l'espectacle. Roger Coma, encarnant el suposat president electe de la Generalitat, i Abel Folk, interpretant el paper d'un psiquiatre excèntric que va ser avisat d'urgència per a resoldre el problema d'un tic nerviós que havia aparegut sobtadament al president entrant unes hores abans del seu discurs d'investidura, en públic, com a nou president. 

Com a rerafons de la paròdia, el text de Madaula entra en l'anàlisi de la conducta de l'ésser humà, el per què les persones volem semblar el que no som o sentir el que no sentim sincerament. I també s'endinsa en l'esterotip del que representa ser "català", que històricament s'ha vist com un individu complaent envers els altres, que vol ser eixut en les actituds i la manera de fer, en l'àmbit familiar i íntim, sense mostrar excessos ni extravagàncies, un fer que no cridi l'atenció, que passi desapercebut i que no decebi.  

En aquest fer català, el psiquiatre interpel·la el Coma polític que va tenir una infantesa austera, amb un pare que quasi no parlava amb ell i extremadament treballador en una xarcuteria, on el polític va aprendre l'ofici, i amb una mare i dos germans a qui quasi no pot veure i que no sap si estima. L'espectador, com el poític, tmabé queda interpel·lat, i en més d'un moment es pot sentir identificat amb el que li passa per dins al futur president. Perquè el que fa el psiquiatre és qüestionar tot un seguit d'actituds "catalanes" per a concloure que, de fet, que el que hauríem de fer per a sentir-nos bé i resoldre els conflictes interns és mostrar afecte i amor envers els altres, sobretot, als qui ens són propers. 

En el moment de la catarsi, quan el qui vol ser arriba a ser, en tots els sentits, és quan desapareix el tic nerviós i molest que tenia el protagonista, i que no era res més que la manifestació evident que alguna cosa no anava a l'hora. En aquest punt, el psiquiatre veu finalitzada la seva feina, i serà ben pagat pels serveis prestats. 

L'electe aconsegueix esdevenir un muntatge eloqüent, i molt pertinent en temps actuals i passats, i segurament, en temps futurs. Una comèdia que, gràcies a la gran interpretació de Coma i Folk, fa riure el públic amb el cor obert i el desinhibeix. Una obra molt terapèutica "perquè pensem que és bo riure's de les coses, i en aquests dies, és molt necessari", deixa Roger Coma. Una obra contemporània i, alhora, atemporal, que ens parla de com a vegades el nostre comportament intenta trobar raons i causes per explicar perquè som com som però no pas per poder ser-ho de veritat i sense complexos.

Un jove polític acaba de ser escollit president. En poques hores ha de pronunciar el seu discurs d’investidura però, cada vegada que assaja, un terrible tic deforma la seva cara de manera tan ridícula com hilarant. El psiquiatra només té unes poques hores per resoldre aquest trastorn aparent i evitar que el president electe faci un ridícul espantós en la seva primera compareixença.

L’Electe es converteix en una batalla entre el president i el psiquiatra. Què amaga cadascú? Quines són les veritables intencions d’un i altre? Quins fets de la nostra vida marquen el nostre futur i, sobretot, la nostra vocació?

Política contra ciència, consciència contra aparença, poder contra poder.

Una comèdia dramàtica sobre els efectes de la política i les teràpies psiquiàtriques.

Compra d’entrades i abonaments:

Via online: www.auditoricastellar.cat
SAC (El Mirador)
Taquilla de l’Auditori: 1 hora abans de l’inici de l’espectacle

Descomptes aplicables:

Compra anticipada via Online: 10 euros

Menors de 25 anys (només a taquilla de l’Auditori): 10 euros
Majors de 65 anys (només a taquilla de l’Auditori): 10 euros
Socis de l’Aula i ETC (només a taquilla de l’Auditori): 10 euros
Voluntaris per la Llengua (només a taquilla de l’Auditori): 10 euros

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
divendres, 03 novembre
21:00
Sala principal
12€
70 minuts
2017-11-03 21:00 2017-11-03 23:00 Europe/Andorra L’Electe de Ramon Madaula Un jove polític acaba de ser escollit president. En poques hores ha de pronunciar el seu discurs d’investidura però, cada vegada que assaja, un terrible tic deforma la seva cara de manera tan ridícula com hilarant. Sala principal Auditori de Castellar del Vallès

Compra Anticipada Via Online, 10€

Detalls tècnics

Text: Ramon Madaula

Intèrprets: Roger Coma i Abel Folk

Direcció i espai: Jordi Casanovas

Ajudant de direcció: Marc Angelet

Producció: Sala Muntaner, Hause & Richman Stage Producers e Intent Produccions

Crítiques

La divertida comèdia s’assenta en un text brillant amb enginyoses rèpliques, ritme i excel·lents interpretacions.

Imma Fernández El Periódico

El resultat és una comèdia de ritme frenètic, amb un text que funciona com el mecanisme d’un rellotg

Gema Moraleda Somnis de teatre

Una comèdia fàcil i directa, però que treu algun gir molt autèntic que la fa humana i pròxima

Jordi Bordes Recomana

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.