Rita – 18:00

Fent la vida més suportable
 

L’obra ‘Rita’, que va omplir les dues representacions programades a la sala de Petit Format, barreja drama i comèdia tractant un tema punyent com l’eutanàsia

L'Actual
 

Veure patir un ésser estimat fins al punt de desitjar-li la mort “perquè descansi” és un dels pitjors tràngols que afronten les famílies i els individus en una societat cada vegada més intolerant a dir les coses pel seu nom. Aquesta és una de les principals tesis de ‘Rita’, l’obra de Marta Buchaca que van posar sobre les taules de la sala de Petit Format en doble sessió Anna Moliner i David Bagés dissabte passat. 

En un treball mil·limètricament escenificat per buscar el matís dins del gènere de la tragicomèdia, Moliner -Júlia- i Bagés -Toni- representen dos germans que veuen com l’alzheimer els hi està robant una mare ja pràcticament absent. Ella, oncòloga que pateix una crisi de parella i que conviu diàriament amb la mort a la feina; ell, advocat divorciat amb una filla adolescent i que es nega a autoritzar una eutanàsia per a la seva gossa malalta. El drama de l’obra justament esclata en la visita al veterinari amb la Rita, una escena on Buchaca administra moments de comicitat per donar respirs a uns espectadors que des del minut u es veuen obligats també a fer-se les mateixes preguntes que es fan aquests dos peculiars germans que, malgrat tot, s’estimen. 

El personatge de David Bagés no accepta la proposta del veterinari perquè faria trontollar el delicat equilibri a la seva vida. Com li explica la seva germana en una de les escenes més divertides de l’obra, al caràcter mediterrani li costa acceptar les coses tal com ragen. Necessitem eufemismes, equívocs per fer la vida més suportable. És per això que el Toni li amaga a la filla que amb tota probabilitat hauran de sacrificar la gossa mentre que la Júlia defensa la tesi contrària, dir la veritat perquè a la seva feina, en moltes ocasions, es veu obligada amb endolcir les notícies als seus pacients per no ensorrar-los. No obstant, la Júlia tampoc vol reconèixer que la situació de la seva mare no té sortida i no vol deixar-la marxar.

No desvetllarem res més d’un text potent que permet a la parella protagonista endinsar-se en una muntanya russa de sentiments que l’austera però evocadora posada en escena accentua donant protagonisme absolut al gest i la paraula.  

L’any ha arrencat amb força als escenaris castellarencs de la mà d’aquesta producció de La Pocket i Sala Beckett que va omplir les dues sessions de la sala de petit format de l’Ateneu. 

El Toni i la Júlia són germans. Ell és de tirar pel dret i ella és incapaç de prendre decisions. Quan el veterinari aconsella el Toni eutanasiar la seva gossa Rita, la seva seguretat personal s’esvaeix. La Júlia, en canvi, té molt clara quina és la decisió que s’ha de prendre. Però quan en Toni planteja el mateix respecte la mare, les decisions dels germans esclaten a la família.

Rita és una obra sobre la família, sobre els germans, sobre el vincle entre mares i fills i, també, és una obra sobre la incapacitat d’acceptar la mort. Una tragicomèdia que parla de la dificultat de “deixar anar” les persones que estimem, ens planteja què és viure amb dignitat i explora la legitimitat que tenim de decidir sobre la mort dels altres.

Mataries algú que estimes?

Una tragicomèdia sobre la vida o la mort.

 

 

Preu de l’espectacle

15 €*

*12 € menors 25 anys, majors 65 anys o per compra anticipada a través www.auditoricastellar.cat.

*10 €/entrada a partir de 10 entrades. Cal contactar amb la Regidoria de Cultura al tel. 93 714 40 40 o aquí

 

Compra d’entrades* i abonaments:

* ENTRADES DISPONIBLES a partir del dia 21 de desembre 

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
dissabte, 11 gener
18:00
Sala de Petit Format - Ateneu
15€ - 10€
80 min
2020-01-11 18:00 2020-01-11 19:30 Europe/Andorra Rita – 18:00 Rita és una obra sobre la família, sobre els germans, sobre el vincle entre mares i fills i, també, és una obra sobre la incapacitat d’acceptar la mort Sala de Petit Format - Ateneu Auditori de Castellar del Vallès

12 €, Majors de 65 anys

12 €, Menors de 25 anys

12 €, Compra anticipada

Detalls tècnics

Dramatúrgia i direcció: Marta Buchaca

Repartiment: David Bagés i Anna Moliner

Vestuari: Míriam Compte

Producció executiva: Fixentia SL

Premis: Premi Frederic Roda de teatre 2019

Crítiques

“En clau de comèdia, sense estalviar el fons tràgic, Bagés i Moliner desenvolupen molt vitalment la trama tête-a-tête en el joc de parella que l’autora ha practicat àgilment i amb encert en algunes altres obres seves anteriors.”

Andreu Sotorra Recomana.cat

“Una obra que destaca per la qualitat de la seva narrativa, l’ús del llenguatge actual i la seva contemporaneïtat.”

Jurat del Premi Federic Rahola

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.