Terra baixa i Lluís Homar

Magistral interpretació de Lluís Homar a 'Terra baixa'

L'actor es posa en la pell dels quatre personatges principals del clàssic de Guimerà

L'Actual - Marina Antúnez
 
No és habitual trobar-se una obra que deixi l'audiència sense alè, i Terra baixa i Lluís Homar ho aconsegueix a cada funció. Ja en porta prop de 200. El públic castellarenc va reconèixer de nou - a peu dret i amb aplaudiments durant  cinc minuts continuats -, la magistral interpretació d'Homar. Dissabte, l'Auditori Municipal Miquel Pont es va omplir de gom a gom, expectant, per gaudir de l'obra, un projecte creat pel mateix actor Lluís Homar, al costat de Pau Miró, que alhora dirigeix el muntatge. Homar, que ja als 16 anys havia tingut l'oportunitat d'interpretar el paper de Manelic de Terra baixa, un dels personatges de l'obra d'Àngel Guimerà - segurament, l'obra més universal del teatre clàssic català -, es desdobla ara, atrevidament, en els quatre personatges més representatius de l'obra: el Sebastià, amo de tot i principal representant de la terra baixa; la Marta, víctima d'aquest món sòrdid; el Manelic, el rostre de la ingenuïtat, i la Nuri, que representa la mirada de la innocència.

Per tant, Homar no és personatge, és l'obra mateixa, és qui posa a sobre l'escenari el text del dramaturg i poeta Àngel Guimerà, publicat per primera vegada l'any 1896. L'actor aconsegueix, d'una manera perfectament estudiada, sense estridències, sense sobreactuacions, sense haver d'impostar la veu quan és un personatge o un altre, el seu objectiu, representar de nou Terra baixa. L'espectador veu en Lluís Homar, i sent a flor de pell, la presència de la Marta, de la Nuri, del Sebastià, del Manelic, i nota els seus patiments, les seves ambicions, els seus anhels, la seva ràbia, les seves esperances. Homar és qui, com pocs actors fins avui, es converteix en l'obra mateixa. La manera de fer-ho parteix de la veritat en el terreny de la interpretació. L'escenografia es converteix en acompanyant indispensable per a fer comprensible el camí narratiu. I amb la posada en escena, també la música que s'hi alterna, la de la veu de Sílvia Pérez Cruz.

Els qui vam tenir l'oportunitat, ja fa unes quantes primaveres, de veure el clàssic en alguna de les versions anteriors, en aquesta d'ara ens sentim altre cop atrapats per aquells personatges que encara recordem. En cap moment tenim la sensació que Lluís Homar faci un monòleg, sinó que posa en valor altra vegada el grandíssim Guimerà, amb una sensibilitat extrema.Tot i el pas del temps, a l'obra hi retrobem temes universals i atemporals, com aquesta consciència de la part fosca que tots duem a dintre, i l'esforç perquè suri la part més positiva i constructiva. El gran valor d'aquesta obra, gràcies al gran Homar, és el d'apropar la història escrita fa més d'un segle als nostres dies. I gaudir-la de nou.

“Un clàssic català per a una sola veu”.

Terra baixa ha estat una referència per a Lluís Homar tota la vida. Després de fer l’obra de Guimerà als 16 anys, va decidir ser actor, i un moment molt recordat de la seva trajectòria l’hem de situar el 1990, com a protagonista de la mítica posada en escena de Fabià Puigserver. Ara Homar assumeix els papers de l’obra sol a l’escenari: ja no tan sols l’ingenu Manelic, que baixa de la terra alta al fangar de les passions humanes més turbulentes, sinó també la Marta i fins i tot l’amo Sebastià, és a dir, la Caputxeta i el Llop alhora. Pau Miró concentra en un actor la universalitat del clàssic català.

Els Premis Max d’Arts Escèniques organitzats per la Fundació SGAE han reconegut el gran treball interpretatiu de Lluís Homar en aquest muntatge concendint-li el Premi Max al millor actor principal. Un treball que ha estat aplaudit per crítica i públic.

Preu
15 €
*12 € menors 25 anys, majors 65 anys o per compra anticipada a través www.auditoricastellar.cat.
**10 €/entrada a partir de 10 entrades.

Compra d’entrades i abonaments:
www.auditoricastellar.cat
SAC (El Mirador)
Taquilla de l’Auditori: 1 hora abans de l’inici de l’espectacle

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
dissabte, 27 abril
20:30
Sala principal
15€ a 10€
90 minuts
2019-04-27 20:30 2019-04-27 22:00 Europe/Andorra Terra baixa i Lluís Homar Lluís Homar, Premi Max al millor actor principal. Un treball que ha estat aplaudit per crítica i públic. Sala principal Auditori de Castellar del Vallès

12€, Majors de 65 anys

12€, Menors de 25 anys

12€, Compra anticipada online

Detalls tècnics

Autor: Àngel Guimerà

Adaptació: Pau Miró, Lluís Homar

Idea original i intèrpret: Lluís Homar

Direcció: Pau Miró

Ajudant de direcció: Oscar Valsecchi

Composició musical i veu: Sílvia Pérez Cruz

Assessor de dramatúrgia: Xavier Albertí

Crítiques

Diràs, al cap dels anys: Jo vaig veure Lluís Homar fent aquella Terra baixa.

Josep Maria Fonalleras El Periódico

La versió unipersonal de Terra baixa que Lluís Homar representa està destinada a perdurar en la memòria teatral.

Màrius Serra La Vanguardia

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.