Una gossa en un descampat

Parlar de les pors per fer-les marxar

'Una gossa en un descampat' posa sobre l'escenari el tema de la mort perinatal, una situació que l'autora va viure en pròpia pell

L'Actual - Marina Antúnez
 

L'obra Una gossa en un descampat va ser escrita per Clàudia Cedó i ha estat dirigida per Sergi Belbel, en una producció de la Sala Beckett que dissabte va iniciar la gira a l'Auditori Municipal Miquel Pont . L'obra parla d'una experiència personal traumàtica de Cedó, l'autora, i és la història d'una futura mare, la Júlia, embarassada de cinc mesos, que s'enfronta a la mort del seu fill que encara ha de néixer. Aquest és el punt de partida del text de l'obra i l'experiència d'un avortament no desitjat que va patir la pròpia autora. Quina sort, direm alguns, que s'hagi decidit posar paraules a un tema encara tan tabú a la nostra societat. La mort perinatal, decidir la mort d’un nadó amb greus problemes de supervivència, és encara una espina clavada de la qual no es parla ni gaire ni gens. Les dones que han viscut aquesta trista experiència sovint ho viuen en solitari i s'enfronten a un xoc psicològic al qual hauran de fer front, sense saber com.

El text de Cedó ens permet abordar el tema de l'avortament no desitjat, i com a públic, podem reflexionar-hi mentre veiem l'obra i també  parlar-ne amb els amics o familiars, ja fora del teatre, fent tertúlia. I quan en parlem un cop hem sortit ens adonem que la situació que acabem de veure és més comú del que crèiem, i que algú coneix algú que ha viscut una situació similar, o que fins i tot, ha viscut una situació similar en pròpia pell. Al capdavall, el descampat que apareix a Una gossa en un descampat és psicològic, i tots i totes ens hi hem vist abocats en alguna ocasió.

Cedó escriu una obra que toca el cor, i la meravella és reconèixer-hi la llum que hi ha en aquest drama. El muntatge és un homenatge a les criatures no nascudes i per extensió, un homenatge a la vida. L'autora ens encara amb una dura realitat i ens planteja la difícil decisió a prendre. Ens fa posicionar, sempre en positiu, en favor d'allò que estimem. I parla, molt i necessàriament, de com encarar-nos a les situacions difícils de la vida, de com podem donar sentit als nostres descampats, com posar llum a les pors per fer marxar les parts més fosques que tenim a dintre. El secret, ens ensenya, és justament parlar de les pors per fer-les marxar, és quan ho expliquem als més propers, la parella, la família, l'amic o l'amiga, quan comencem a plantar cara al que ens fa patir i ens bloqueja.

Quan parlem d'emoció, el més important és el que els personatges diuen, més que no pas el que fan. I això ho sap bé Sergi Belbel, que aconsegueix posar sobre l'escenari un muntatge en què els actors i actrius poden explicar el text amb llibertat i a la seva manera, plorant, cridant, rient i, fins i tot, cantant (cas de l'actriu Anna Barrachina). En una obra que va estrenar-se a la Beckett i que ha tingut el personatge de Júlia desdoblat (el personatge i la seva consciència), que s'han intercanviat de forma alterna les actrius Maria Rodríguez i Vicky Luengo, des que es va estrenar, i que ha arribat a Castellar amb Rodríguez en el paper de Júlia i amb Míriam Monlleó com a consciència de la Júlia. Una gossa en un descampat ha estat reconeguda amb diversos guardons: Premis de la Crítica 2018 per millor text, millor espectacle i millors actrius principal, i a la 25 edició dels Premis Butaca 2019 ha rebut el premi a millor direcció, millor text i millor muntatge de petit format.

El públic que ha vist Una gossa en un descampat experimenta la catarsi, els sentiments han aflorat amb tanta naturalitat que també plora i riu amb els personatges. Com diu la protagonista, la Júlia, "també hi ha bellesa, en un descampat". I així és, quan l'espectacle s'acaba, que d'una terra erma n'han nascut flors.

La Júlia i en Pau esperen un nen. Ella està de cinc mesos quan l’embaràs es complica. Arriben a l’hospital esperant que els diguin que el mal de panxa és normal, però se’ls queden ingressats. En una setmana hauran de fer-se a la idea que perden el seu fill. Passaran per moments difícils, intensos, feliços, dramàtics i còmics, tot alhora, tot un garbuix.

Una gossa en un descampat explica la història de superació d’aquesta parella que, com tantes d’altres, haurà d’enfrontar-se al fet de parir una criatura morta. Aprendre alguna cosa de tot això. Plantar cara al monstre de les pròpies pors. Descobrir que tens uns recursos amagats en un racó del teu soterrani que surten quan els necessites, quan els invoques.

 

Preu de l’espectacle

15 €*

*12 € menors 25 anys, majors 65 anys o per compra anticipada a través www.auditoricastellar.cat.

10 €/entrada a partir de 10 entrades.

 

Compra d’entrades i abonaments:

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
dissabte, 19 octubre
20:30
Sala principal
15€ a 10€
90 minuts
2019-10-19 20:30 2019-10-19 22:00 Europe/Andorra Una gossa en un descampat La Júlia i en Pau esperen un nen. Ella està de cinc mesos quan l’embaràs es complica. Arriben a l’hospital esperant que els diguin que el mal de panxa és normal, però se’ls queden ingressats. En una setmana hauran de fer-se a la idea que perden el seu fill. Sala principal Auditori de Castellar del Vallès

12€, Majors de 65 anys

12€, Menors de 25 anys

12€, Compra anticipada online

Detalls tècnics

Autoria: Clàudia Cedó

Direcció: Sergi Belbel

Repartiment: Maria Rodríguez, Miriam Monlleó, Pep Ambròs, Anna Barrachina, Queralt Casasayas, Xavi Ricart

Producció: Sala Beckett i Grec 2018 Festival de Barcelona

Premis: Premis de la Crítica 2018: millor text, millor espectacle i millors actrius principals

Crítiques

“L’autora de la premiada Tortugues: la desacceleració de les partícules i L’home sense veu es consagra amb aquesta peça valenta i aclamada, un cant a la vida i al teatre amb què l’acte escènic adquireix tot el seu sentit.”

Imma Fernández El Periódico

“(...) Amb Una gossa en un descampat no només assistim a una obra necessària sinó que ens deixem endur per un preciós viatge de reconciliació amb la vida.”

Alba Cuenca Masteatro

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.