Auditori de Castellar del Vallès

Altres espais

La Sala de Petit Format de l’Ateneu

C. Major, 13-15

L’espai escènic de Petit Format del municipi compta amb una capacitat màxima de 92 persones. La sala es va condicionar com espai escènic l’any 1994 a la primera planta de l’edifici de l’Ateneu i actualment compta amb una gestió mixta duta a terme per l’Ajuntament i l’Esbart Teatral de Castellar.

Orígens de l’Ateneu

L’Ateneu és l’antic edifici del cafè de cal Sardanet, en funcionament en el segle XIX. Ha estat remodelat i ampliat en diverses ocasions i ha tingut una vida cultural i social força activa.

A finals del s. XIX, Ferran Pujol Atxer, propietari del cafè, hi va construir una sala de ball, que més tard es convertiria en el teatre-auditori, i va connectar l’edifici amb el casal que ocupava la cruïlla dels carrers de Torras i Colom, adequant-lo com a salonet. En el cafè s’hi va ubicar el Centre Castellarenc, convertit en Ateneu Castellarenc el 1915. Va ser una de les entitats culturals del poble més dinàmiques d’aquella època. Amb la Guerra Civil, l’Ateneu Castellarenc va deixar de funcionar com a entitat, cosa que va comportar l’estat d’abandó de l’edifici.

El 1952, un grup de castellarencs va promoure la recuperació de l’entitat i la restauració de l’edifici; Domènec Valls i Taberner, de l’empresa Vídua de Josep Tolrà S.A., es va fer càrrec de les despeses de la restauració i l’1 de febrer de 1953 hi va quedar reconstituït l’Ateneu Castellarenc. S’hi van acollir diverses entitats del poble com a seccions.

El 1958, una part de l’edifici va ser habilitat per l’empresa Tolrà com a economat. En els darrers anys del franquisme, l’Ateneu va tenir una vida cultural força activa gràcies a entitats com la SEAC, ara CEC, l’ASAC, el Cine-Club Castellar o l’Esbart Teatral.

El novembre de 1994 es va posar en funcionament una sala de petit format, i a finals dels 90, es va habilitar una sala més petita, anomenada de butxaca. Des del 2003, l’Ateneu és la seu de l’Esbart Teatral de Castellar.

La Sala Blava de l’Espai Tolrà

Ctra. de Sabadell, s/n. Espai Tolrà

La Sala Blava de l’Espai Tolrà és un equipament municipal de 700 metres. Es troba ubicada dins de l’Espai Tolrà, un edifici que ocupa el lloc de l’antiga fàbrica tèxtil Tolrà, altrament anomenada Fàbrica Nova. La Sala Blava és un espai polivalent que acull activitats diverses: balls, concerts, audicions escolars, assajos, sopars i activitats d’entitats. És una sala amb un aforament màxim de 350 persones assegudes i un màxim de 500 persones dretes. L’espai compta amb un escenari gran de 12 metres d’ample per 8 de fondària, un equip de so i il·luminació, camerinos i un servei de bar.