Auditori de Castellar del Vallès

Mediterráneo

BRAM! 2022 / Secció oficial

Amb l’assistència d’Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms

Cinema

VO en castellà

Tardor de 2015. Dos socorristes, l’Óscar (Eduard Fernández) i el Gerard (Dani Rovira), viatgen fins a l’illa de Lesbos, a Grècia, impactats per la fotografia d’un nen ofegat en les aigües del Mediterrani. En arribar descobreixen una realitat colpidora: milers de persones arrisquen les seves vides cada dia creuant la mar en precàries embarcacions i fugint de conflictes armats. No obstant això, ningú exerceix labors de rescat. Al costat de l’Esther (Anna Castillo), el Nico (Sergi López) i altres membres de l’equip, lluitaran per complir una comesa: donar suport a persones que ho necessiten. Per a tots ells, aquest viatge inicial suposarà una odissea que marcarà les seves vides.

Crítiques


“El relat és hàbil, enganxa, la imatge és impecable, molt sòlida (…) No t’escamoteja res, emociona no a manera d’estratègia sinó perquè és imprescindible en aquesta pel·lícula treballar l’emoció”.

Toni Vall
Cinemanía

“Més que eficaç relat que remou consciències (….) posen també, i molt encertadament, el focus en aquests herois gairebé mitològics però que són persones de carn i os, que sofreixen”.

Blai Morell
Fotogramas

Repartiment i equip


Direcció
Marcel Barrena

Intèrprets
Eduard Fernández, Dani Rovira, Anna Castillo, Sergi López, Àlex Monner, Melika Foroutan, Patricia López Arnaiz, Vassilis Bisbikis, Giannis Niaros, Drosos Skotis, Yiota Festa, Constantin Symsiris

Premis (2021)


Premis Goya: Millor fotografia, millor direcció de producció i millor cançó

Premis Forqué: 3 nominacions, incloent  millor pel·lícula

Premis Feroz: Nominada a millor actor (Eduard Fernández)

Premis Gaudí: 10 nominacions incloent millor pel·lícula en llengua no catalana

El director: Marcel Barrena


Marcel Barrena (Barcelona, 1981) és un director i guionista de cinema que ha estat el primer director en la història en guanyar dos premis Gaudí: el de millor pel·lícula per a televisió per Quatre estacions (2011) i el de millor pel·lícula documental per Món petit (2014). També ha estat el director que ha aconseguit que les seves tres primeres pel·lícules obtinguin premis Gaudí: Quatre estacions, Món petit i 100 metros.

El 2008 va col·laborar en el guió de l’adaptació cinematogràfica de Segon origen, juntament amb Bigas Luna, un film que finalment va dirigir Carles Porta a causa de la mort de Luna.

El 2012 va estrenar Món petit, un dels documentals més vistos i premiats de la cinematografia catalana i espanyola. El film va aconseguir dos premis a l’IDFA, el festival de documentals més important del món, així com el Premi Gaudí i una menció al Goya, i va ser reconegut pel programa Sense Ficció com un dels 10 millors documentals de la dècada. La pel·lícula es va exhibir al Museu de les Arts en Moviment de Nova York.

El 2016 dirigeix 100 metros, protagonitzada per Dani Rovira, que narra la història real de Ramón Arroyo, un home a qui es diagnostica esclerosi múltiple. El personatge té la seva dona embarassada i la malaltia afecta les seves relacions personals i laborals. Ramón Arroyo comença a entrenar amb el seu sogre, un antic esportista alcohòlic amb qui té una mala relació, i finalment aconsegueix acabar l’Ironman de Barcelona el 2013. 100 metros va ser un èxit de públic, amb més de 320.000 espectadors en cinemes i vendes a tot el món, a més de nominacions als premis Goya i Forqué, i amb onze nominacions als Gaudí. El film, a més, és premiat per la Sociedad Española de Neurología per transmetre amb rigor i donar visibilitat a la malaltia de l’esclerosi múltiple. La pel·lícula va ser comprada per Netflix.

Mediterráneo s’estrena l’1 d’octubre a Espanya, després de la seva estrena a la secció oficial del Festival de San Sebastián. Guanya el Festival de Roma i és preseleccionada per l’Acadèmia del Cinema d’Espanya per representar-la als Oscar, al costat de Madres paralelas de Pedro Almodóvar i El buen patrón de Fernando León de Aranoa. El film ha transcendit l’àmbit cinematogràfic i ha aconseguit premis solidaris com la Medalla Platí CEC, i diversos premis del públic, a Roma, Orense… L’estrena americana és al Festival de Miami, després d’exhibir-se en molts altres festivals del món, com el de Thessalonika o el RamDam.

El 2022 Barrena s’incorpora com a professor de la Universitat Ramon Llull.

Filmografia

2021 Mediterráneo

2016 100 metros

2012 Món petit (documental)

2010 Cuatro estaciones (pel·lícula per a televisió)

Òscar Camps, fundador i director d’Open Arms


Òscar Camps (Barcelona, 1963) era el propietari d’una empresa de socorrisme. Com que tenia experiència en vigilància de platges, ell i uns quants companys van decidir aplicar els seus coneixements per col·laborar en el rescat dels refugiats que intentaven arribar a la Unió Europea a través del mar Egeu, en el context de la crisi dels refugiats emmarcada en la guerra civil siriana. Així, el setembre de 2015 van fundar l’ONG Proactiva Open Arms, finançada amb els estalvis de Camps, per guiar i ajudar a arribar a les platges els refugiats, principalment sirians, que venien des de Turquia en embarcacions molt precàries. Gràcies a la seva tasca a Lesbos (Grècia), Camps va rebre el Premi Català de l’Any de 2015. A més, el 2019 va rebre la Medalla d’honor del Parlament de Catalunya en reconeixement a la seva tasca humanitària a través de Proactiva Open Arms.

Condicions d’accés


  • Les entrades no seran numerades.
  • Les sessions començaran puntualment. Per evitar molèsties als espectadors, l’organització es reserva el dret a no permetre l’entrada a la sala un cop començada la projecció.
  • L’organització es reserva el dret d’alterar o modificar el programa de l’acte, sempre que la causa sigui imputable a raons alienes.
  • En cas d’anul·lació de l’acte, l’organització es compromet a retornar l’import de l’entrada.
  • Qualsevol anul·lació o canvi d’horari serà anunciat a la pàgina web www.castellarvalles.cat i a les xarxes socials de Fem Castellar i Auditori.
  • L’accés del públic comença 15 minuts abans de l’hora d’inici de la projecció .
  • Es prega als espectadors que s’assegurin que el seu telèfon mòbil o altres dispositius no emetin senyals acústics durant la projecció.
  • L’adquisició d’una entrada és necessària per accedir al recinte excepte que s’especifiqui el contrari.
  • L’adquisició d’una entrada dona accés a una persona a accedir al recinte.
  • Està prohibit filmar o gravar sense autorització.
  • L’organització es reserva el dret d’admissió.

Compra d’entrades


  • Venda d’entrades individuals per internet.
  • A la taquilla de l’Auditori des de 30 minuts abans de l’inici de la sessió.

Compra aquí les teves entrades

BRAM! 2022 / Secció oficial
14a Mostra de Cinema de Castellar del Vallès

Data: Divendres 11 de març

Hora: 20.30 h

Lloc: Auditori Miquel Pont

Gènere: Drama

Durada: 112 min

Any: 2021

País: Espanya

Qualificació: no recomanada per a menors de 12 anys

Preu

Entrada 5 €

Comissió organitzadora:

Venda on-line tancada