Auditori de Castellar del Vallès

La delicadesa al detall de ‘Frederick’

L’espectacle familiar va omplir l’Auditori de poètica 

L’Actual Jaume Clapés Solé

Un instant de l’obra ‘Frederick de Teatre al Detall. || Cedida

La companyia Teatre al Detall va desconstruir, diumenge passat a l’Auditori, l’espai teatral amb l’espectacle Frederick. L’obra de teatre expandia el seu escenari fins al vestíbul i el pati de butaques. Els dos actors de l’espectacle, Xavi Idàñez i Txell Botey, sortien a buscar als assistents al vestíbul i allà començava l’aventura. Una aventura a la recerca d’en Frederick, un ratolí que s’ha de tancar al cau perquè arriba l’hivern.

Els dos intèrprets van guiar, cadascú, a la meitat dels espectadors per al pati de butaques, fent esses entre les files, sota la llum de fanals que havien repartit a diferents punts de les corrues d’adults i infants. El destí? Una cabana al mig de l’escenari on esperàvem trobar al petit ratolí guarint-se del fred. Però el ratolí no hi era, i tampoc estava recol·lectant queviures per l’hivern. En Frederick és un ratolí poeta que en els temps freds d’hibernació omple de colors, alegria i aromes el cau on viu i ho fa a través de la paraula i la poesia. 

Grans i petits, arraulits al cau de ratolins vam entendre la importància del teatre, de l’art, de la creativitat. De la cultura. La hibernació dels ratolins s’assembla sospitosament al confinament que vam viure no fa massa anys i l’esplèndid text de Jordi Palet reivindicava com va ser d’important, en aquells dies, la cultura i com ens va curar l’avorriment i ens va alimentar l’ànima.  

L’artefacte teatral que componien la posada en escena, la poètica del text i la interpretació dels actors va deixar bocabadats als més petits i la metàfora dels temps en què la Covid ens controlava l’existència va entendrir als més grans. Sempre amb una delicadesa al Detall.