Auditori de Castellar del Vallès

Nits d’Estiu 2021

Les Nits d’Estiu 2021 posaran l’accent en el talent femení amb el FemFestival, un cicle de concerts protagonitzat per dones

La programació estiuenca també inclourà balls, sardanes, monòlegs i altres propostes culturals

Les Nits d’Estiu tornen aquest 2021, després d’un any de parèntesi a causa de la pandèmia de la covid-19, i ho fan amb una novetat destacada: el FemFestival. Aquesta és una proposta que vol fer visible el talent artístic femení i feminista que consistirà en un cicle de quatre concerts protagonitzats per dones els dies 3, 4, 10 i 11 de juliol a la plaça d’El Mirador. La iniciativa és impulsada per les regidories de Feminisme i Cultura i el Comissionat de Promoció de la Vila.

Maria la BlancoMabel FloresJudit Neddermann i Clara Gispert, respectivament, són les artistes que actuaran en aquesta primera edició del FemFestival, a les 21.30 hores en el cas dels concerts programats en dissabte i a les 21 hores els diumenges.

Maria la Blanco, que estrenarà el FemFestival el 3 de juliol, és una cantant, guitarrista i compositora amb estil d’influències musicals variades que transiten entre els ritmes llatins, la música mediterrània i el flamenc, amb pinzellades de bossa nova o funky. L’endemà, 4 de juliol, serà el torn de Mabel Flores, que portarà a la vila el seu directe d’arrels mediterrànies i sud-americanes, missatges propis de la cançó d’autor i pinzellades electrourbanes.

El segon cap de setmana de FemFestival s’obrirà amb l’actuació, dissabte 10 de juliol, de Judit Neddermann, una de les cantants que trepitja amb força el panorama musical actual. Neddermann presentarà el seu disc Aire (2021), onze temes detallistes i dinàmics interpretats per una veu cristal·lina i elàstica. Finalment, Clara Gispert posarà el punt final al festival l’11 de juliol, amb el directe del seu primer projecte personal, un projecte on la música clàssica europea i la tradició del jazz, el blues i el country del segle XX s’enfronten a les possibilitats del hip-hop i el pop actuals.

Abans de les actuacions de les caps de cartell tindran lloc les actuacions de tres artistes castellarenques, nous talents artístics locals que podran difondre els seus projectes des de l’escenari de les Nits d’Estiu. Serà el cas de Clara Sorolla el dia 3 de juliol, Elizabeth Taylor el 4 de juliol i les integrants femenines del grup Lòxias el 10 de juliol.

El FemFestival es completarà amb la projecció de Les resilients, un documental dirigit per Cristina Madrid que mostra una part de l’escena feminista que està brotant en els darrers temps a Catalunya i a Espanya. Es tracta d’un retrat a través de la mirada del folk de Roba Estesa, el hip-hop de Tribade, el soul de The Sey Sisters i el jazz electrònic de Clara Peya. El film vol descobrir aquests nous brots culturals que donen resposta a l’absència històrica de dones als escenaris. En aquest sentit, diversos estudis com l’Anuari de la Música 2020 editat pel grup Enderrock amb la col·laboració d’ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya), detallen que només un terç dels grups que van participar als principals festivals catalans estava liderat per dones.

Més concerts de Nits d’Estiu

A banda del FemFestival, les Nits d’Estiu inclouen dos altres plats forts musicals: dissabte 24 de juliol, Guillem Roma estrenarà a la plaça d’El Mirador, a les 21.30 hores, el seu darrer disc, Kiribati, un treball ple de bona energia enmig d’una posada en escena elegant i cuidada, amb músics talentosos i de primera línia.

L’endemà, diumenge 25 de juliol a les 21 hores també a la plaça d’El Mirador, serà la de la banda Ginestà, encapçalada pels germans Júlia i Pau Serrasolsas, guanyadora del Premi Enderrock 2020 per votació popular al millor disc d’autor del 2019 amb el seu treball Ginestà. Lletres costumistes i reivindicatives amb un so contemporani i d’essència pop combinat amb beats i loops electrònics.

A més, el Cor de gòspel Di-versions oferirà la seva primera actuació des del Nadal de 2019. La vintena de cantaires que formen el grup, dirigits per Anna Esquius i amb l’acompanyament al piano de Sergi Rodríguez, actuaran divendres 2 de juliol, a les 20 hores, als Jardins del Palau Tolrà. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia al correu electrònic diversions.gospelcor@gmail.com.

Finalment, divendres 23, Marga Bargay (M. Davis) oferirà un concert tribut a Amy Winehouse, que inclourà algunes de les cançons més destacades d’aquesta artista. A més, a la proposta també hi haurà cinema, teatre i dansa. L’espectacle, que compta amb la col·laboració de l’Orquestra Castellar, començarà a les 19 hores a la Sala Blava de l’Espai Tolrà.

Monòlegs els divendres i altres propostes de dimarts a dijous

També seran protagonistes de les Nits d’Estiu quatre monologuistes que actuaran a la plaça d’El Mirador en el marc de “La nit del riure”, una proposta de Castellar Jove i l’Ajuntament que tindrà lloc els divendres 9, 16, 23 i 30 de juliol, a les 21.30 hores. Els humoristes En PeyuPepi LabradorMiguel Ángel Martín i Eva Cabezas seran, respectivament, els encarregats de fer riure i somriure el públic castellarenc les nits dels divendres.

D’altra banda, les nits dels dimarts, 29 de juny i 6, 13, 20 i 27 de juliol Mi Tumbao Sabadell durà a terme un curs gratuït de bachata i roda cubana. Serà a les 20.30 hores, a la plaça de Catalunya.

A més, els dimecres 7, 14 i 21 de juliol seran “Vespres amb Història”. I és que el Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història ha organitzat tres esdeveniments culturals per apropar la ciutadania a personalitats i fets històrics destacats de la vila. El primer dia es dedicarà al poeta castellarenc Joan Arús, amb una lectura de poesies a càrrec de la secció literària de l’entitat. Dimecres 14 el protagonista serà el passat vitivinícola de Castellar, una proposta a càrrec de l’arqueòleg Oriol Vicente que inclourà un tast de vins. El darrer vespre amb història es dedicarà al cas de les dones jutjades a la vila l’any 1619, amb una contextualització a càrrec de la historiadora Gemma Perich i la lectura dramatitzada de l’espectacle Jutjades per ser dones (adaptació de Judit Avellaneda), amb la col·laboració de l’Esbart Teatral de Castellar. Per assistir a aquestes tres propostes cal formalitzar inscripció al web http://centreestudiscastellar.cat.

Les Nits d’Estiu també tindran espai per a les sardanes, els dijous 1, 8, 15, 22 i 29 de juliol, de la mà de les cobles La Principal de la Bisbal, Sant Jordi – Ciutat de BarcelonaJovenívola de Sabadell (que actuarà els dies 15 i 29 de juliol) i Ciutat de Girona, respectivament. Totes les audicions, organitzades per l’Ajuntament i l’Agrupació Sardanista Amics de Castellar (ASAC), tindran lloc a la plaça d’El Mirador a les 21.30 hores.

Festes de San Joan a Sant Jaume

El programa de les Nits d’Estiu es completa amb les festes organitzades per diverses entitats que tindran lloc des de Sant Joan fins a Sant Jaume. Així, dimecres 23 de juny, la CAL, Assemblea.cat, Ball de Gitanes, Club Atlètic Castellar, Centre Excursionista de Castellar, Gegants de l’ETC i ADF Castellar proposen, amb el suport de l’Ajuntament, l’Arribada de la Flama del Canigó (20 h). L’acte inclourà la recepció de la Flama, parlaments, la lectura del missatge de la Flama i ballades de Gitanes, amb la presència dels Gegants de Castellar.

Finalment, l’Associació de Veïns de Can Font-Ca n’Avellaneda, amb la col·laboració de la Penya Arlequinada, organitza la Festa Major de la urbanització els dies 16, 17 i 18 de juliol, mentre que l’Agrupació de Veïns del Pla celebrarà la 37a Revetlla de Sant Jaume els dies 23 i 24 de juliol.

El programa de les Nits d’Estiu és impulsat i coordinat per la Regidoria de Cultura, amb la col·laboració de diverses regidories, serveis municipals i entitats de la vila. Totes les activitats es faran seguint tots els protocols de seguretat i prevenció de la covid-19. Podeu consultar tots els detalls de les Nits d’Estiu 2021 a www.castellarvalles.cat/nitsdestiu. Per a més informació i reserva de seients per als concerts del FemFestival, Guillem Roma i Ginestà, les sardanes i “La nit del riure”, consulteu www.auditoricastellar.cat.