Auditori de Castellar del Vallès

Chomón per a la mainada

BRAM! Infantil

Amb la dinamització de l’Artur Díaz

Cinema

Muda, còpia sonoritzada

El cinema mut és desconegut per a la mainada. Per donar-lo a conèixer, s’han triat cinc films basats en contes clàssics de la tradició occidental –contes de fades– i de la tradició oriental –Les mil i una nits– que tenen com a nexe la figura de Segundo de Chomón, que en dirigí un parell, s’encarrega de la fotografia o dels efectes especials d’uns altres…

S’ha optat per narrar els contes en directe i sonoritzar-los amb la música composta per a infants. Princeses, misteri, fum, ogres i llànties meravelloses per aconseguir que els menuts es trobin amb el cinema silent.

Els curtmetratges de la sessió:

El gat amb botes

Aladí o la llàntia meravellosa

Alí Babà i els 40 lladres

La bella dorment

El petit Polzet

Crítiques


“Artista i investigador infatigable […]. A diferència d’alguns fatxendes, [Chomón] parlava poc i el seu treball era el seu únic mèrit. Així se’l coneixia al nostre país, on rara vegada s’aprecia els tímids i modests, que no creuen necessari perdre el temps presumint dels seus èxits”.

Louis Zecca
Cinémagazine, París, 1922

“Els seus col·laboradors eren Christian i Rastrelli en aquell moment. Aquest últim era gran admirador de Chomón, a qui considerava el millor operador de trucatges de tots els temps.”

George Sadoul
París, 1951

Repartiment


Direcció
Segundo de Chomón

El director: Segundo de Chomón


Segundo de Chomón (17 d’octubre del 1871, Terol) i Barcelona van trobar-se a principi de segle per començar plegats l’aventura del cinema. La seva figura ha esdevingut imprescindible per entendre els primers anys del cinema, des de la seva implementació amb tècniques artesanals lligades a la fotografia fins a la consolidació d’un nou llenguatge artístic d’abast mundial. Confiant que la capacitat tècnica de Chomón contribuiria de manera decisiva en la seva expansió industrial, van confiar en ell tant la francesa Pathé a París com l’Itala Film de Torí i el van convertir en un personatge paradigmàtic per entendre com el cinema va arribar a esdevenir una potent indústria cultural i tecnològica i en paradigma de l’oci popular del segle XX. Va excel·lir en les tècniques d’acoloriment de pel·lícules, els efectes especials i l’animació.

El 17 d’octubre del 2021 va fer 150 anys del naixement del cineasta Segundo de Chomón Ruiz, fortament lligat a Barcelona. El Govern de la Generalitat va acordar declarar l’efemèride commemoració oficial, de manera que Segundo de Chomón s’ha convertit en la primera persona a rebre aquest reconeixement en l’àmbit cinematogràfic.

Reserva d’entrades


 • www.auditoricastellar.cat
 • A la taquilla de l’Auditori des d’1 hora abans de l’inici de cada sessió.

Condicions d’accés


 • Les entrades no seran numerades.
 • Les sessions començaran puntualment. Per evitar molèsties als espectadors, l’organització es reserva el dret a no permetre l’entrada a la sala un cop començada la projecció.
 • L’organització es reserva el dret d’alterar o modificar el programa de l’acte, sempre que la causa sigui imputable a raons alienes.
 • Qualsevol anul·lació o canvi d’horari serà anunciat a la pàgina web www.castellarvalles.cat i a les xarxes socials de Fem Castellar i Auditori.
 • L’accés del públic comença 15 minuts abans de l’hora d’inici de la projecció .
 • Es prega als espectadors que s’assegurin que el seu telèfon mòbil o altres dispositius no emetin senyals acústics durant la projecció.
 • L’adquisició d’una entrada és necessària per accedir al recinte excepte que s’especifiqui el contrari.
 • L’adquisició d’una entrada dona accés a una persona a accedir al recinte.
 • Està prohibit filmar o gravar sense autorització.
 • L’organització es reserva el dret d’admissió.

Reserva aquí les teves entrades

BRAM! Infantil
13a Mostra de Cinema de Castellar del Vallès

Data: Diumenge 7 de novembre

Hora: 12.00 h

Lloc: Auditori Miquel Pont

Durada: 60 min

Any: 1903-1909

País: França

Qualificació: apta per a tots els públics

Preu

Entrada Gratuïta

Comissió organitzadora:

Amb la col·laboració de:

Venda on-line tancada