Papallones negres
BRAM! 2025 /Sessió vermut.
Amb l’assistència de Júlia López, artista de fons
Cinema
Versió en català
El canvi climàtic impacta en les vides de Lobuin, Vanesa i Soma, tres dones de punts molt diferents del planeta però amb una cosa en comú: les tres ho perden tot per l’efecte de l’escalfament global i es veuen forçades a migrar per sobreviure.
Crítiques
“Podria haver estat un documental perquè el que ens explica són tres històries verídiques (…), però l’animació els atorga una puresa i una vibració poètica que difícilment trobaríem en les imatges reals.”
Jordi Batlle Caminal Diari La Vanguardia
“Una animació preciosa (…) Utilitza l’animació per (…) recordar-nos que el canvi climàtic no és cap broma, i ho fa de manera intel·ligent, crua, elegant i tremendament dura.”
Enid Román Almansa
Cinemanía
“Pertinent, emotiva i didàctica: Papallones negres cala i té l’encert de mostrar-nos a les persones reals que han inspirat els personatges, cosa que genera un enorme impacte en l’audiència.”
Raquel Hernández Luján
Hobby Consoles
Equip
Direcció David Baute
Premis (2024)
Premis Goya: nominada a millor pel·lícula d’animació.
Festival de Sitges: nominada a millor llargmetratge d’animació.
Premis Gaudí: millor pel·lícula d’animació.
Premis Forqué: millor llargmetratge d’animació.
Festival d’Annecy: nominada a millor pel·lícula (Secció Contrechamp).
El director: David Baute
David Baute va estudiar realització de programes audiovisuals a l’Institut Oficial de Ràdio Televisió Espanyola. Va continuar els seus estudis a l’Escola Superior d’Arts i Espectacles de Madrid T.A.I. com a editor de cinema, i de direcció cinematogràfica a l’Escola Internacional de Cinema de l’Havana, Cuba.
Entre els seus treballs com a director destaquen els llargmetratges de no ficció Ella(s), presentat a Guadalajara (Mèxic, 2010); Milagros, l’estrena del qual es va fer a Màlaga (2018), o Éxodo climático, premiada a Valladolid (2020).
Al juny de 2024 va presentar a Annecy el seu treball més recent, Papallones negres, una pel·lícula d’animació tradicional en coproducció amb Ikiru Films (Catalunya) i Tunche Film (Panamà), seleccionat com a projecte en el MIFA d’Annecy i Finestra Sud. Actualment està rodant el llargmetratge La casa natal, un assaig sobre la solitud i la llar.
Com a productor ha finalitzat Sugar Island de Johanné Gomez, una pel·lícula híbrida seleccionada a Venècia 2024 i que, com a projecte, va ser premiat en diversos festivals internacionals. També ha desenvolupat el projecte Tres bales, de Gènesis Valenzuela, guanyador de l’Open Doors de Locarno i seleccionat en laboratoris com RAW o el Fòrum de Coproducció de Sant Sebastià.
En el territori de la gestió cultural, dirigeix el Festival Internacional de Cinema Miradasdoc i El Festival Internacional de Cinema Mediambiental de Canàries. El 2011 crea i coordina el projecte Área Garachico, un espai cultural al seu poble natal basat en la formació, recerca i creació cultural, així com en la difusió de diferents disciplines artístiques.
També ha estat jurat i analista de projectes en diversos festivals i mercats internacionals: el Festival Internacional de Cinema de Valladolid, el Festival Internacional de Cinema de Guadalajara, el Festival de Cinema Documental de Buenos Aires, el Festival Internacional de Cinema de Cali, el Festival de Cinema Documental de Mèxic, Proimágenes – Colòmbia, Atlantidoc – l’Uruguai, etc.
Filmografia seleccionada de David Baute
2024 – Papallones negres (animació)
2020 – Éxodo climático (documental)
2014 – La murga, ópera popular (documental)
2010 – Ella(s) (documental)
2002 – Rosario Miranda (curtmetratge documental)
Júlia López: Artista conceptual i il·lustradora
Júlia López va néixer a Castellar del Vallès. Sempre li ha encantat pintar, el cinema i la naturalesa. Es va graduar a l’escola d’animació i videojocs IDEM, on es va especialitzar en concept art, i posteriorment va estudiar un màster en Direcció d’Art a l’ESCAC.
Ha treballat en el departament d’art en diverses pel·lícules, entre les quals La abuela pirata (Hampa Studio), Papallones Negres (Ikiru Films) o Mi amiga Eva (Cesc Gay), que s’estrenarà al setembre.
Li fascinen els espais, la llum i els colors, i com aquests elements parlen dels personatges i expliquen les històries.
Filmografia seleccionada de Júlia López
2024 – Mi amiga eva (Cesc Gay, 2025). Departament d’art, decoració de set
2024 – Com sempre (Pau Bacardit, 2024). Departament d’art, buyer
2023 – Papallones negres (David Baute, 2024). Desenvolupament visual i dissenyadora del color de fons
2023 – Ekspats (Ron Myrick, 2023). Disseny de personatges
2022 – La abuela pirata (Álex Cervantes, 2022). Desenvolupament visual
Condicions d’accés
- Les entrades no seran numerades.
- Les sessions començaran puntualment. Per evitar molèsties als espectadors, l’organització es reserva el dret a no permetre l’entrada a la sala un cop començada la projecció.
- L’organització es reserva el dret d’alterar o modificar el programa de l’acte, sempre que la causa sigui imputable a raons alienes.
- En cas d’anul·lació de l’acte, l’organització es compromet a retornar l’import de l’entrada.
- Qualsevol anul·lació o canvi d’horari serà anunciat a la pàgina web www.castellarvalles.cat i a les xarxes socials de Fem Castellar i Auditori.
- L’accés del públic comença 15 minuts abans de l’hora d’inici de la projecció .
- Es prega als espectadors que s’assegurin que el seu telèfon mòbil o altres dispositius no emetin senyals acústics durant la projecció.
- L’adquisició d’una entrada és necessària per accedir al recinte excepte que s’especifiqui el contrari.
- L’adquisició d’una entrada dona accés a una persona a accedir al recinte.
- Està prohibit filmar o gravar sense autorització.
- L’organització es reserva el dret d’admissió.
Compra d’entrades
- Venda d’entrades individuals per internet
- A la taquilla de l’Auditori des de 30 minuts abans de l’inici de la sessió (sempre que hi hagi entrades disponibles).
BRAM! 2025 / Secció oficial
17a Mostra de Cinema de Castellar del Vallès
Data: diumenge 23 de febrer
Hora: 11.30 h
Lloc: Auditori Miquel Pont
Gènere: Animació. Drama
Durada: 78 min
Any: 2024
País: Catalunya
Qualificació: No recomanada per menors de 7 anys
Preus
Comissió organitzadora: