Auditori de Castellar del Vallès

Parir

BRAM! 2024 / Secció oficial

Convidada: Clàudia Reig, directora (per videoconferència)

La sessió inclou un col·loqui organitzat per SomTribu després de la projecció, amb la participació de Marta Espejo (llevadora i membre de l’Associació Catalana de Llevadores), Montse Garrido (llevadora del Parc Tauli i del CAP Castellar), Carmina Comas (ginecòloga i activista per a la perspectiva de gènere en la salut) i Lucía Alcaraz (coordinadora de la casa de naixements Casa Laietania, llevadora i fundadora de Néixer a casa)

Cinema

Versió original en castellà

En un petit hospital públic comarcal, una sala de parts liderada per llevadores acompanya els parts amb un model humanitzat: posant les dones al centre i respectant els seus drets. Oferim un retrat realista del naixement, mentre construïm un relat coral sobre la violència obstètrica i les seves terribles conseqüències, relatat per les seves víctimes, l’ONU i l’OMS.

Equip

Direcció
Clàudia Reig

La directora: Clàudia Reig

Clàudia Reig és una realitzadora de documentals llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València. També és productora, operadora de càmera i muntadora. El seu treball com a directora aborda temes de drets humans i qüestions socials. La seva pel·lícula Resistencia ha estat presentada en festivals de cine LGTBIQ+ i en cadenes de televisió de tot el món.

Parir és el seu cinquè documental com a directora. El llargmetratge és el producte d’una investigació que la productora va iniciar el 2019 amb el webdocumental titulat Parir en el siglo 21. Aquest treball previ va rebre reconeixements en certàmens internacionals de periodisme i noves narratives, incloent el World Press Photo, els Webby Awards i els Online Journalism Awards.

Nota de la directora

Graciela Rangel tenia 19 anys quan va parir la Laura a l’Hospital de la Plana. D’origen veneçolà, va venir a viure a Espanya embarassada de quatre mesos juntament amb la seva parella. Va tenir sort d’aterrar a Borriana (Castelló), on li corresponia l’hospital públic de La Plana, una referència estatal en part respectat. Va ser a l’aigua, humanitzat, íntim i acompanyat per les llevadores.

Aquell era el seu primer part i també el meu, el primer que presenciava i el primer que vaig gravar per al documental Parir. Fins aleshores no m’havia plantejat què era parir, ho imaginava només com un tràmit mèdic pel qual havia que passar, i encara menys me n’havia adonat que es podia exercir violència. Habitualment es mostra el procés de l’embaràs i el part com una patologia que ha de ser intervinguda per personal mèdic, en un ambient quirúrgic i en què el rol de la gestant és totalment passiu. Les llevadores de la Plana em van ensenyar que hem de reivindicar aquest espai i recuperar l’autonomia d’un procés que és nostre.

Filmografia destacada

2023 Parir (llargmetratge documental)

2020 Parir al segle XXI (webdocumental interactiu, disponible a www.rtve.es/parto)

2020-2023 Crónica médica (sèrie documental, disponible a https://apuntmedia.es/programes/cronica-medica)

2019 La Desbanda (curtmetratge documental)

2019 Resistencia trans (llarg documental)

2018 En la bretxa (llarg documental i webdocumental, disponible a www.rtve.es/enlabrecha)

2018 Que tiemble el camino (curt documental i webdocumental interactiu, disponibles a www.rtve.es/parkinson)

Condicions d’accés

 • Les entrades no seran numerades.
 • Les sessions començaran puntualment. Per evitar molèsties als espectadors, l’organització es reserva el dret a no permetre l’entrada a la sala un cop començada la projecció.
 • L’organització es reserva el dret d’alterar o modificar el programa de l’acte, sempre que la causa sigui imputable a raons alienes.
 • En cas d’anul·lació de l’acte, l’organització es compromet a retornar l’import de l’entrada.
 • Qualsevol anul·lació o canvi d’horari serà anunciat a la pàgina web www.castellarvalles.cat i a les xarxes socials de Fem Castellar i Auditori.
 • L’accés del públic comença 15 minuts abans de l’hora d’inici de la projecció .
 • Es prega als espectadors que s’assegurin que el seu telèfon mòbil o altres dispositius no emetin senyals acústics durant la projecció.
 • L’adquisició d’una entrada és necessària per accedir al recinte excepte que s’especifiqui el contrari.
 • L’adquisició d’una entrada dona accés a una persona a accedir al recinte.
 • Està prohibit filmar o gravar sense autorització.
 • L’organització es reserva el dret d’admissió.
Compra d’entrades

 • Venda d’entrades individuals per internet
 • A la taquilla de l’Auditori des de 30 minuts abans de l’inici de la sessió (sempre que hi hagi entrades disponibles).

Compra aquí les teves entrades

BRAM! 2024 / Secció oficial
16a Mostra de Cinema de Castellar del Vallès

Data: dimecres 28 de febrer

Hora: 18.00 h

Lloc: Auditori Miquel Pont

Gènere: Documental

Durada: 88 min

Any: 2023

País: Espanya

Qualificació: no recomanada per a menors de 12 anys

Preus

Entrada 5 €

Amb la col·laboració de:

Comissió organitzadora:

Venda on-line tancada