Auditori de Castellar del Vallès

Presentació de la revista “Plaça Vella”

BRAM! Castellarenc

Cinema

El BRAM! inclou un acte conjunt organitzat pel Club Cinema Castellar i el Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història per presentar el darrer número de la revista “Plaça Vella”, que inclou els articles “Les primeres sales de cinema a Castellar del Vallès” i “La vida cultural cinematogràfica a Castellar del Vallès 1933-1945”.

El cineclub va impulsar l’any passat una recerca sobre la història del cinema a la vila i el darrer número de la publicació de l’entitat ja mostra una primera part d’aquesta recerca. En el primer article, signat per Galia Castelló i Àlex Portolés, es fa un recorregut per les primeres sales de cinema a Castellar del Vallès, els seus promotors i les condicions socioeconòmiques que les van fer possible, des de l’arribada del setè art a la vila a principis del segle XX i fins l’any 1945, en què es va inaugurar el cinema Califòrnia. No hi falten nous descobriments sobre espais que van acollir projeccions com ara la Ruixadora (Cal Tort), la Rabassada, el Cafè Cinema Mundial (El Coral), l’Ateneu o el Patronat Obrer de Sant Josep (posteriorment batejat com a Excelsior).

El segon article, de Galia Castelló, fa una anàlisi sobre la vida cultural cinematogràfica a la vila en els anys convulsos de la 2a República, la Guerra Civil i la postguerra, també fins a l’any 1945. També s’exposa la legislació cinematogràfica dels anys 30 i l’ús de la censura i el doblatge com a eines polítiques.

El cineclub donarà continuïtat aquest any a aquesta recerca amb una segona part dedicada a la història del cinema Califòrnia (1945-1991), el cinema amateur, el cineclub dels anys 60 i 70 i la darrera etapa de cinema a Castellar des de la desaparició del cinema Califòrnia el 1991.

A l’acte del dia 10 de març també es donaran a conèixer dos articles més inclosos en el darrer número de la revista, un sobre el cementiri del segle XIX a Castellar del Vallès, de Gemma Perich, i un altre sobre una intervenció arqueològica al carrer Torras, de Jordi Roig.

Foto inèdita del Palau Tolrà presa per Marçal Ballús, impulsor del cinema a Sabadell i persona que va llogar les primeres pel·lícules que es van projectar a Castellar, al local de la Ruixadora (Cal Tort). Fons Família Ballús.

Reserva d’entrades


 • www.auditoricastellar.cat
 • A la taquilla de l’Auditori des de 30 minuts abans de l’inici de cada sessió.

Condicions d’accés


 • Les entrades no seran numerades.
 • Les sessions començaran puntualment. Per evitar molèsties als espectadors, l’organització es reserva el dret a no permetre l’entrada a la sala un cop començada la projecció.
 • L’organització es reserva el dret d’alterar o modificar el programa de l’acte, sempre que la causa sigui imputable a raons alienes.
 • Qualsevol anul·lació o canvi d’horari serà anunciat a la pàgina web www.castellarvalles.cat i a les xarxes socials de Fem Castellar i Auditori.
 • L’accés del públic comença 15 minuts abans de l’hora d’inici de la projecció .
 • Es prega als espectadors que s’assegurin que el seu telèfon mòbil o altres dispositius no emetin senyals acústics durant la projecció.
 • L’adquisició d’una entrada és necessària per accedir al recinte excepte que s’especifiqui el contrari.
 • L’adquisició d’una entrada dona accés a una persona a accedir al recinte.
 • Està prohibit filmar o gravar sense autorització.
 • L’organització es reserva el dret d’admissió.

Reserva aquí les teves entrades

BRAM! Castellarenc
14a Mostra de Cinema de Castellar del Vallès

Data: Dijous 10 de març

Hora: 18.30 h

Lloc: Auditori Miquel Pont

Preu

Entrada Gratuïta

Comissió organitzadora:

Venda on-line tancada