Auditori de Castellar del Vallès

Amb vistes a Laurel Canyon

Erin Hyvin i Joana Serrat i els Riders Of The Canyon protagonitzen una actuació amb referències al so country rock californià dins de les presentacions del festival EMBASSA’T d’aquest any que va acollir dissabte l’Auditori Municipal

L’Actual – L.G.M.

El festival Embassa’t va iniciar, el passat dissabte 6 de maig, les seves festes de presentació a l’Auditori Municipal de Castellar. Les portes es van obrir a les 20 hores amb dues actuacions programades: la jove Erin Hyvin com a telonera i, posteriorment, la ja consagrada Joana Serrat, presentant el seu nou àlbum amb els Riders Of The Canyon.

El material que l’Erin Hyvin va presentar, gairebé inèdit tret de dues cançons, va ser una agradable sorpresa per als assistents. Amb una presentació molt sòbria, la seva veu acompanyada d’un guitarrista acústic molt hàbil, va enlluernar l’Auditori amb les seves melodies dream-pop amb tocs del so Califòrnia de figures indie com Lana del Rey, Lorde o Hope Sandoval, la mítica veu de Mazzy Star. Amb un repertori no massa ampli però dotat d’un to nostàlgic va afirmar-se com una nova artista que cal tenir en compte.

Posteriorment, la Joana Serrat va mostrar el seu costat més country, acompanyada dels Riders Of The Canyon. Durant tota la seva actuació van combinar guitarres acústiques amb elèctriques, amb un so country-folk, acompanyat en ocasions de pinzellades rock, que van fer vibrar l’escenari amb els cops de taló que la Joana utilitzava com si es tractés d’un instrument més. Les cançons que van mostrar, algunes repartides en un EP ja publicat i d’altres que formaran part del seu nou disc que encara no s’ha publicat (però que ja es podia comprar en exclusiva a l’entrada de l’Auditori), presenten una idea molt directa: el retorn a les arrels. Amb diverses veus protagonistes, aconsegueixen una poderosa unió vocal on cadascú és capaç de brillar i, sobretot, mostren una harmonia conjunta amb evidents reminiscències a artistes com els primers Crosby & Stills & Nash and Young, que eren exponents referencials de l’estil que la Joana i els Riders van tocar el passat dissabte. Aquest so provinent de la zona de Laurel Canyon a Los Angeles ha tingut un cert revival durant els últims anys amb grups com First Aid Kit o la nord americana Brandi Carlile i no seria estrany que el “Canyon” al que es refereixen els Riders en el seu nom fos el mateix d’on van sorgir els grans prodigis del folk rock nord americà durant els finals dels seixanta i principis dels setanta.

Joana Serrat i els Riders of the Canyon en un moment de l'actuació a Castellar || EMBASSA'T

Joana Serrat i els Riders of the Canyon en un moment de l’actuació a Castellar || EMBASSA’T

Un altre element especial del concert que va gaudir Castellar va ser el to folklòric del nord irlandès Matthew McDaid, membre dels Riders Of the Canyon, que va aportar una textura molt interessant amb el seu toc personal més tradicional. Per acabar la seva brillant actuació, el grup va fer dues versions que engloben molt bé el seu estil; primer, van tocar Birds de Neil Young, on van lluir el seu costat més folk i malenconiós i, finalment, van cloure la seva actuació amb una versió contundent del clàssic country Will the Circle Be Unbroken.

Amb aquest primer tret de sortida el festival Embassa’t comença les seves festes de presentació abans de l’inici del festival de Sabadell que serà el 19, 20 i 21 de maig. Aquest any destaca per ser el quinzè aniversari del festival, un dels referents culturals i musicals de Catalunya. També es podrà gaudir de dues festes de presentació més el dia 12 de maig a Sant Quirze del Vallès amb Renaldo i Clara i el 13 amb Anna Andreu a L’Estruch de Sabadell.