Auditori de Castellar del Vallès

‘Buffalo Bill a Barcelona’, protagonitzada per Ramon Madaula i Raquel Sans, comença la gira a Castellar del Vallès, on aquesta setmana ha fet residència

L’Actual – Marina Antúnez

Dissabte a les 20 h s’estrena l’obra Buffalo Bill a Barcelona a l’Auditori Municipal. Es tracta d’una proposta de Bitó Produccions escrita per Ramon Madaula i dirigida per Mònica Bofill. Castellar del Vallès serà l’escenari de l’estrena oficial d’aquest muntatge, i per a la seva preparació, l’Auditori Municipal s’ha posat a disposició dels assajos durant tota la setmana. L’equip tècnic i interpretatiu de l’obra ha fet residència, matí i tarda, a l’equipament municipal.

Dimecres passat, L’Actual va tenir l’oportunitat de parlar una estona amb els protagonistes de Buffalo Bill a Barcelona, Ramon Madaula i Raquel Sans. Madaula, per la seva banda, va explicar que “faig de cowboy, perquè soc una actor dúctil [riu], ho faig jo perquè no ho poden fer l’Arquillué o el Francesc Orella, com m’agradaria, però estan agafats”

Sans interpreta el paper de periodista “ara, és veritat que, en algun moment, he d’actuar, i sort n’he tingut, d’ells, que me n’han ensenyat”.

En realitat, més que una obra de teatre, “és una entrevista escenificada, a la qual hi ha escenes d’acció”, apunta Madaula. L’actor i autor de l’obra, volia aprofitar el fet històric que Buffalo Bill va visitar Barcelona l’any 1889 “per parlar d’una sèrie de coses que tenia ganes de parlar”, diu Madaula.

S’hagués pogut fer una obra de teatre musical, ja que el Buffalo Bill va venir amb un circ de 300 persones, o bé simplificar-ho molt fent una entrevista i explicant el que va passar. Madaula va pensar “en una periodista de veritat i que tothom coneix, per crear aquesta dimensió de reportatge, dins de la ficció”.

És així com van contactar amb la periodista de TV3 Raquel Sans. “Em van trucar i em van dir que em volien fer una proposta un pèl peculiar, i que seria millor que me l’expliquessin en persona”. De seguida va acceptar la invitació perquè “hi havia diversos elements que ho feien molt atractiu: el Ramon Madaula, i la història, que jo desconeixia del tot i que es vincula als EEUU, que és un país que m’apassiona, amb totes les seves contradiccions”.  Recordem que Sans va ser corresponsal de TV3 als Estats Units des del gener de 2014 fins al setembre del 2017. 

Sans reconeix que és una persona curiosa, molt tastaolletes, “i no em costa dir que sí, em van posar la mel a la boca”. El pas següent va ser preguntar al seu cap si hi hauria cap inconvenient perquè fes un paper molt vinculat a la seva professió, i va tirar endavant el projecte.

El més difícil per a ella, “ha estat la de saber entendre des de quin estat d’ànim parla el personatge, quin és el subtext d’aquella frase que estàs llegint”. Segons la periodista, “has de fer un viatge per entendre què pensa el personatge, posar-hi capes i treure-les”. Es tracta, afegeix Madaula, “de reproduir la vida, el món interior dels personatges és el que tots tenim a la vida real”.

Segons Madaula i l’equip, el treball amb la Raquel ha estat facilíssim. “Li hem fet un vestit a mida i la seva predisposició ha estat tan gran que ho fa millor que moltes actrius”, afegeix, “perquè els actors tenim vicis i tics que ella no té”.   

La idea per escriure el text neix “d’unes pulsions infantils, quan el meu pare m’explicava que el Buffalo Bill havia vingut a Barcelona, la gent jove no sap qui és, el personatge no és massa interessant, però a finals del XIX ho va ser molt a tot el món, era un home que va crear el show business”.

A Barcelona, sembla que la presència del Buffalo Bill va passar desapercebuda, ningú li va fer gaire cas. Tots els fets que s’expliquen a l’obra són reals “però m’he inventat la tesi“.

Segons apunta la Raquel, “a mi m’ha permès entendre tot un capítol de la història americana que és fonamental i que allà tenen absolutament oblidada i arraconada”. En aquest sentit, els indígenes només apareixen quan reivindiquen les terres que consideren sagrades “perquè s’ha de construir algun oleoducte del Canadà al Golf de Mèxic”, afegeix Sans.

Per entendre més bé del que estava parlant, la periodista va llegir un llibre de la història dels indígenes escrita per una descendent d’indígenes, “i em va obrir els ulls!”.  L’obra permet parlar de temes molt seriosos i digerir-los molt bé, perquè també hi ha dosis d’humor i ironia. “Aquest és el mèrit”, reconeix Sans.

Búffalo Bill a Barcelona es va presentar just abans de l’estiu, a Girona i a Torruella de Montgrí, “però l’estrena oficial és aquí a Castellar, i comencem una gira per tot Catalunya”, afirma Madaula.

La periodista de L’Actual Marina Antúnez entrevista l’actor Ramon Madaula i la periodista de TV3 Raquel Sans, que dissabte presenten ‘Buffalo Bill a Barcelona’. || A. TIRADO

Si vols recuperar l’entrevista sencera clica aquí: