Auditori de Castellar del Vallès

El BRAM! 2023 es tanca amb 3.100 espectadors i una mitjana rècord de gairebé 200 assistents per sessió

El film Argentina 1985 s’ha endut el Premi del Públic de la 15a edició de la Mostra de Cinema de Castellar del Vallès, marcada pel lliurament de la Medalla de la Vila a Pere Joan Ventura i l’estrena del documental Un vas d’aigua per a l’Elio

Un total de 3.103 espectadors han assistit en els darrers deu dies a les projeccions incloses al programa de la Mostra de Cinema de Castellar del Vallès. La quinzena edició del BRAM!, que ha tingut lloc entre el 24 de febrer i el 5 de març, ha estat marcada pel lliurament de la Medalla de la Vila a Pere Joan Ventura, president del cineclub i director de la mostra, i la presentació del seu documental Un vas d’aigua per a l’Elio, i també per increment notable del nombre d’assistents: 800 més respecte l’edició 2022.

Des de l’organització es fa un balanç molt positiu de la bona acollida de la programació. De fet, nou dels catorze títols projectats han superat la puntuació mitjana del 8 mentre que els cinc restants han obtingut una valoració d’entre 7 i 8.

Com és habitual, la comissió del BRAM!, formada per l’Ajuntament i el Club Cinema Castellar Vallès, havia preparat en aquesta edició una selecció de pel·lícules amb una gran diversitat de temàtiques socials i de compromís. A més, s’hi han presentat iniciatives audiovisuals locals com els curts del Centre d’Estudis de Castellar i de Marina Altimira, Paula Ribó, Carles Martínez Calveras i Quim Pascual.

A les xifres d’assistència dels últims 10 dies cal afegir-hi els 3.334 alumnes dels centres docents de Castellar que des del passat més de gener han vist alguna proposta cinematogràfica dins la secció del BRAM! Escolar, coorganitzada pel Club Cinema Castellar Vallès i la Guia Didàctica de l’Ajuntament. Per tant, el BRAM! haurà sumat 6.437 espectadors en aquesta edició.

Les valoracions de les pel·lícules

La pel·lícula Argentina 1985 s’ha endut el Premi Especial del Públic del BRAM! 2023. La cinta de Santiago Mitre protagonitzada per Ricardo Darín es va imposar amb una puntuació mitjana de 9,13 punts, seguida en segon lloc per la belga Close, de Lukas Dhont, amb 8,77 punts, i seguidament per l’espanyola As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, i la irlandesa The Quiet Girl, de Colm Bairéad, que van empatar en obtenir una puntuació de 8,68 punts.

Precisament, el Jurat Jove, format pels sis integrants del programa de Ràdio Castellar i pòdcast juvenil Castellar Z, ha decidit premiar The Quiet Girl. El segon lloc del podi ha estat per a la pel·lícula sueca El triangulo de la tristesa, de Robert Ostlund, i el tercer lloc, per a la britànica Almas en pena d’Inisherin.

El premi per a les pel·lícules guanyadores, totalment simbòlic, consisteix en un sac d’1 quilo de mongetes del ganxet, producte típic castellarenc que compta amb denominació d’origen pròpia.

També podran gaudir de les mongetes del ganxet un total de 10 votants del Premi Especial del Públic escollits per sorteig. L’organització contactarà al llarg dels propers dies amb els guanyadors per comunicar-los que la seva butlleta ha resultat guanyadora.

Els films guardonats en les edicions anteriors van ser Corazones rebeldes (en l’edició 2009), Looking for Eric (en la de 2010),Pa negre (en la de 2011), La voz dormida (en la de 2012), La parte de los ángeles (en la del 2013), Vivir es fácil con los ojos cerrados (en la del 2014), Pride (en la del 2015), Truman (en la del 2016), Yo, Daniel Blake (en la del 2017), Loving Vincent (en la de 2018), El silencio de otros (en la de 2019), Especiales (en la del 2020), Maixabel (en la del 2021) i Mediterráneo (en la del 2022).

Aquestes són les valoracions de les pel·lícules que aquest 2023 optaven al Premi Especial del Públic:

 • Argentina 1985: 9,13
 • Close: 8,77
 • The Quiet Girl: 8,68
 • As bestas: 8,68
 • Margalida: 8,50
 • Suro: 8,40
 • En los márgenes: 8,34
 • Tori y Lokita: 8,33
 • A love song: 8,22
 • Eo: 7,60
 • El triángulo de la tristeza: 7,34
 • Regreso a Reims: 7,20
 • Almas en pena en Inisherin: 7,07
 • Un año, una noche: 7,01

Medalla de la Vila i presentació d’Un vas d’aigua per a l’Elio

Un altre dels aspectes que l’organització ha volgut destacar és el lliurament de la Medalla de la Vila a Pere Joan Ventura, per comptar amb una trajectòria de lluita antifranquista i defensa de les llibertats i els drets socials. També, en l’àmbit local, per haver destacat com a impulsor del moviment cineclubista als anys 70, de fort component antifranquista, com a creador del BRAM! i com a recuperador del cineclub l’any 2011, amb la creació del Club Cinema Castellar Vallès (CCCV), una entitat que presideix des de la seva fundació.

L’acte, que es va fer dissabte al vespre, va comptar amb l’assistència, entre d’altres, de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, la castellarenca Gemma Ubasart, de l’alcalde, Ignasi Giménez, del director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, del director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, i de la presidenta de la Federació Catalana de Cineclubs, Emma Fernández, a més de diversos regidors, representants d’entitats i ciutadania.

En el marc del mateix esdeveniment es va presentar Un vas d’aigua per a l’Elio, documental que reconstrueix el procés de recerca, exhumació i identificació del maqui anarquista italià de 22 anys Elio Ziglioli, que va ser assassinat per la guàrdia civil a Castellar del Vallès l’any 1949.

La pel·lícula ha comptat amb el suport de l’Ajuntament i de la Filmoteca de Catalunya i amb el micromecenatge de 150 particulars i entitats, i contextualitza el moviment de resistència antifeixista i la lluita antifranquista realitzada pels maquis.

L’organització també ha volgut destacar els noms propis que han estat presents en aquesta edició del BRAM!. Així, el públic ha pogut gaudir de la participació presencial del director de Suro, Mikel Gurrea, de les directores de Margalida, Constança Amengual i Francesca Mas, i de les intervencions per videoconferència del director d’En los márgenes, Juan Diego Botto, i de la guionista d’Un año, una noche, Isa Campo.

D’altra banda, la comissió organitzadora vol enviar un missatge d’agraïment a totes les persones que han assistit a les activitats programades i vol reconèixer també la tasca de totes les persones, professionals i voluntàries, que han fet possible la Mostra.

La platea de l’Auditori Miquel Pont s’ha omplert diverses vegades amb les projeccions d’aquesta edició del BRAM!.