Auditori de Castellar del Vallès

Feliu ens ha reconegut

La Cobla Ciutat de Girona i Mireia Feliu van retre homenatge a la cantant Núria Feliu

L’Actual – Marina Antúnez

La Cobla Ciutat de Girona i Mireia Feliu van homenatjar, dissabte passat, la popular cantant ja desapareguda Núria Feliu. El concert va comptar amb dues parts diferenciades, la primera, amb un repertori de sardanes que Feliu estimava molt. Algunes de les peces van ser interpretades per la cobla, instrumentals, mentre que d’altres van acompanyar-se de la veu de Mireia Feliu, neboda de la cantant de Sants. Entre cançó i cançó, el director de l’orquestra, Esteve Molero, va aprofitar per explicar alguns apunts biogràfics de Núria Feliu, fent al·lusió a com n’era de popular, generosa i amant del gènere sardanístic. Més enllà de ser cantant, també va ser una persona molt popular que, d’una banda, “va escollir el català per cantar, en una època en què això no era habitual”, i de l’altra, perquè va difondre gèneres com el cuplé, la sardana, els boleros, amb un estil únic que la va caracteritzar durant tota la vida.

Per la seva banda, Feliu (la neboda) va recordar davant del públic algunes escenes familiars que havia viscut amb la Núria. “Era la germana del meu pare i jo recordo, amb només 7 o 8 anys, que ja cantava totes les cançons, em sé totes les lletres”. Feliu va demostrar, amb grans dots vocals, que sap fer molt bé dues coses: oferir un estil líric i personal a les cançons, i de l’altra, transmetre l’essència que la seva tieta havia volgut donar a les peces en el seu moment. 

L’orquestra Ciutat de Girona, que amb aquest concert de preestrena obria les portes a la música de Feliu per primera vegada en forma d’homenatge, també va demostrar el gran talent dels músics, fins a 11, que pugen a l’escenari amb tècnica i precisió. La direcció és un encert, ja que Melero aconsegueix atraure el públic no només amb una bona direcció sinó també amb l’ús de la paraula que, com hem dit, dirigeix al públic per explicar com hem de considerar el paper que va jugar Núria Feliu al llarg de la seva vida.

La Cobla Ciutat de Girona va homenatjar Núria Feliu amb l'acompanyament de la cantant Mireia Feliu. ||Q. P.

La Cobla Ciutat de Girona va homenatjar Núria Feliu amb l’acompanyament de la cantant Mireia Feliu. ||Q. P.

Després d’una mitja part d’uns 15 minuts, l’orquestra va canviar els instruments de cobla pels instruments d’orquestrina i, en aquesta segona part, va interpretar “cançó lleugera”, deia Feliu. En aquest cas, també intercalant peces instrumentals i peces amb veu de Mireia Feliu, el públic va gaudir d’un repertori variat i festiu, també nostàlgic, amb lletres prou conegudes de cançons com Tot pel pis i, la que va tancar el concert, Us he reconegut. D’aquesta manera, la Cobla Ciutat de Girona, ja és a punt per estrenar aquest concert que ha titulat ‘Al caliu de les Feliu’ el pròxim diumenge, 3 de març, a Girona.