Auditori de Castellar del Vallès

La bellesa de la vellesa

La Maquiné va presentar ‘Estación paraíso’ a l’Auditori Municipal Miquel Pont

L’Actual – Marina Antúnez

Amb Estación paraíso de la companyia granadina La Maquiné va finalitzar la temporada estable 2023 de teatre familiar que programa trimestralment l’Ajuntament de Castellar del Vallès. La proposta escènica es va poder veure diumenge dia 3, a l’Auditori Municipal, davant d’un públic que va aplaudir una posada en escena plena de sensibilitat.

L’obra, dirigida per Joaquín Casanova i Elisa Ramos, compta amb una actriu – la mateixa Elisa Ramos-, titelles i música en directe a càrrec del pianista José López-Montes. Aquesta és una combinació perfecte per narrar una història plena de sensibilitat i tendresa que ens apropa a la vellesa des del costat més bonic.

Una titellaire arriba a la vellesa i espera la seva hora a l’estació, l’estació paradís. Sense moure’s de lloc, la dona ens transporta al passat, al present, al futur, i ho fa encomanant-nos moments de felicitat, d’ironia, de por, de tendresa, també de tristesa. Però, sobretot, d’amor.

Ella ha perdut i ha guanyat. Perquè ja no té el seu “viejito”, però el reviu; i ha perdut la memòria, però guarda encara records fugaços de moments especials, perquè té encara les seves titelles a la maleta. Una d’elles, de fet, es converteix en un alter ego i l’ajuda a recordar el seu passat, a reviure la seva pròpia història.

Ha viscut un trajecte llarg, i ara ja només espera l’hora. Però mentre espera, encara manté les ganes de jugar, de riure, de viure. Intercanvia amb el públic moments còmics que s’encomanen, i també s’arrauleix al banc de l’estació quan està cansada i trista.

Des del primer moment, el públic ja intueix que la mort la vindrà a buscar. Però és una mort dolça, la seva, perquè arriba després d’una vida plena d’amor. I el seu gran amor, que ara ja no hi és, l’espera a l’estació paradís, on ella, la vella, desitja poder arribar perquè allà hi trobarà el seu estimat.

Mentre, s’entrega al públic com una nena juganera, fantasia amb personatges imaginaris i objectes que humanitza, amb records que a poc a poc s’esborren, amb flors de colors que el seu “viejito” li regalava cada dia.

La posada en escena d’Estación paraíso és una delícia, delicada com el personatge que ens acompanya en aquesta història. I la música, que posa la banda sonora d’una manera preciosa a la narració, aconsegueix arrodonir l’espectacle, completat amb un joc de llums, fum d’estació, vestuari molt versàtil i maletes velles plenes de curiosos personatges, unes titelles que ajudaran a la iaia a fer-nos entendre la seva història.

Des d’un bon principi, el públic ja sap que la vella agafarà el tren. Però ni ella ni els espectadors no tenen pressa i això està bé, perquè en l’espera podem conèixer una mica més bé  aquesta vella, que ens enamora, ens entendreix, ens fa riure i ens fa emocionar. I ens encomana unes ganes d’arribar a la vellesa així, com ella hi ha arribat, una bellesa bella. Així fins al seu destí, així fins a la mort, així fins a l’estació paradís.

La Maquiné va ser la companyia que va cloure la temporada de teatre familiar 2023 a l’Auditori Municipal. || CEDIDA