Auditori de Castellar del Vallès

La dansa dels animals que van transformar l’Auditori

La companyia Thomas Noone Dance va sorprendre el públic, dissabte passat

L’Actual – Marina Antúnez

Dissabte 20, l’Auditori Municipal va acollir la proposta de dansa familiar de Thomas Noone Dance La gata que volia canviar la història. 140 persones, entre petits i grans, van gaudir d’aquest muntatge que destaca per l’elegància de la posada en escena, l’espectacularitat de la presència d’unes titelles majestuoses i la bonica història que s’explica, la d’una gata que conviu en un banyan (arbre hindú) amb el ratolí, el llangardaix i el mussol. Tot i que la natura estableixi que el mussol es menja el ratolí i la gata el llangardaix, aquesta gata voldrà canviar la història per no menjar-se cap dels seus companys, sobretot, per considerar el ratolí, que és qui li salva la vida quan la gata és presa per una trampa i queda en perill de mort.

Thomas Noone, a la direcció, aconsegueix que els quatre ballarins que donen vida als quatre animals es fusionin en un mateix ésser. Així, l’espectador no sap si el que veu és un animal de debò o una persona.

La construcció plàstica de les  titelles i el seu moviment són sorprenents. Els artefactes, fets d’escuma, es mouen a través del cos del ballarí, i el ballarí ho fa a través del cos de l’animal. L’articulació del cap del mussol, la mirada intensa de la gata i el llangardaix, que en moments puntuals fixa la vista al públic, i els colors tan ben aconseguits de les quatre bèsties, semblen ben reals.

La dansa és la que permet que aquesta màgia arribi, i no amb l’ús de moviments infantilitzats o humanitzats, sinó que aquí els ballarins són els  qui es transformen en bèsties, imitant els moviments d’aquests animals a la vida real i dansant al ritme d’una melodia hindú, creació de Jim Pinchen, que enfila la història.

I així, amb una simplicitat que no necessita ni atrezzo ni pràcticament cap escenografia, l’escena es transforma en aquell arbre de la Índia, el banyan, i en aquells animals que, malgrat les circumstàncies i el risc, han decidit viure en pau.

L’espectacle La gata que volia canviar la història és una coproducció del Grec 2022 que encara té recorregut dalt dels escenaris. Amb aquest espectacle, l’Auditori Municipal Miquel Pont clou la temporada hivern – primavera d’espectacles.

Moment de l’espectacle ‘La gata que volia canviar la història’, de Thomas Noone Dance. || CEDIDA