Auditori de Castellar del Vallès

La petjada d’una guerra

La Farrés Brothers & Cia. va presentar dissabte a Castellar ‘Quanta, quanta guerra…’

L’Actual – Marina Antúnez

La nova proposta de Farrés Brothers & Cia. Quanta, quanta guerra… va arribar dissabte passat a la Sala de Petit Format de l’Ateneu de Castellar amb una doble sessió, a les 18 h i a les 20.30 h. La proposta que encara aquesta vegada no és pel públic familiar, com l’havíem vist a la nostra vila altres vegades , sinó que ho fa amb un text de Mercè Rodoreda, transformat i posat a punt per a un muntatge escènic que compta, sobretot, amb la màgia dels sons i les músiques, a més d’un fil de text breu però colpidor. 

Quanta, quanta guerra… explica la història d’un jove, Adrià Guinart, que ho deixa tot – la casa, la família, el paisatge conegut, per anar-se’n a la guerra. Allà és on ell hi vol descobrir un nou univers, on hi tindrà cabuda allò desconegut, l’amor ,el sexe, però també la responsabilitat, l’ambició i la maldat. Una guerra que li posarà davant dels ulls la grandesa de la vida però també la perversitat i crueltat dels homes.

El muntatge, treballat interpretativament per Biel Rossell i Biel Serena, compta també amb una acurada selecció d’espais sonors creats pel mateix Serena. Els dirigeix Pep Farrés, l’ànima de la companyia Farrés Brothers. Tots ells ens demostren que la joventut, també a l’escena, pot ser sinònim d’excel·lència. Serena i Rossell reivindiquen, sobretot, que també els joves poden aportar un diàleg complex sobre el que la història ens ha deixat com a llegat, i que no només parlen llenguatges que les generacions que els precedeixen ja no entenen. La implicació amb el que ens ha passat i ens ha fet ser com som també els preocupa, els interessa, i exploren en aquest sentit el passat però fent servir nous llenguatges, ajudats de sintetitzadors, d’efectes de loop i d’escenografies minimalistes que es transformen en diferents paisatges.

El mèrit d’haver recuperat les paraules escrites per Rodoreda de fa quaranta anys, d’haver-les sabut transformar – una feina que han fet Biel Rossell i Pep Farrés -, d’haver-les sabut transmetre a sobre l’escenari i d’haver connectat amb un públic transversal aconsegueixen que aquesta obra, Quanta, quanta guerra… es converteixi en una petita joia que val la pena de veure. Amb elegància i bellesa també es poden explicar els fets més cruels d’una guerra que, sense dubte, ha deixat a tots els qui l’han viscuda, una petjada inesborrable.