Auditori de Castellar del Vallès

Una Maria del Mar Bonet immensa

L’Actual – Emili Miró

El passat Sant Jordi se li va anar la veu i no va poder tocar al nostre poble. Al concert de dissabte però la seva veu hi era plena i complerta, amb unes paraules de disculpa per allò i amb unes cançons que adaptaven la majoria poemes de dones o amb nom de dones. No hi calia disculpa des del primer moment, des que va entonar el primers versos, doncs tot el concert es desfilaria en bellesa de paraules i cançons interpretades amb la valentia i força de la seva veu única. 
Darrere de la humilitat de les explicacions que donava a cada cançó, admirant i recomanant a les poetesses, músics i poetes que les havien escrit, la presència de la cantant, acompanyada per les melodies al piano del seu músic amic i col·laborador des de fa molts anys, Dani Espasa, va fer que el concert fluís com un encís. Perquè bruixes i valentes ens va dir que eren les dones, i que “Nosaltres les dones som molt a prop de la terra, preguntem als ocells que esperen la primavera” cantava adaptant el poema de la fino-sueca Edith Södergran que dona títol al concert i a la cançó que ja va incloure al disc “Alenar” (1977). 

Les projeccions estel·lars, solars, de foc i de mar que van acompanyar el concert no eren pas més impressionants, ni molt menys, que la veu amb què la mallorquina ens cantava des de l’escenari. I de com de bé es compenetrava la veu amb el piano d’Espasa. 

Maria del Mar Bonet durant la seva actuació de dissabte passat a l’Auditori || Quim Pascual

Maria del Mar Bonet i Dani Espasa saludant el públic. || Q. PASCUAL

Va parlar-nos de poetesses com la mallorquina Maria Antònia Salvà, de qui va cantar cançons que havia adaptat al disc “Jardí Tancat” (1981), va cantar “El país secret” de l’escriptor anglès Robert Graves, gran coneixedor de la mitologia i les deïtats femenines, establert a Deià i referent per músics i escriptors dels anys 70, cançó que va publicar al disc “Terra Secreta” (2007), i va adaptar al català a la poetessa gallega Rosalía de Castro en la solemne “Ombra Negra”.
 Maria Mercè Marçal també va ser cantada, així com la preciosa “Teresa” d’Ovidi Montllor i “Epigrama” de Joan Salvat-Papasseit i música de Toti Soler. La guitarra i el picar de mans de la cantant van venir amb les seves “Dansa de la Primavera” i l’emotiva “Mercè” inspirada en la seva mare. I més cançons d’altres inclouria com “Cançó de na Ruixa-mantells” de Miquel Costa i Llobera, “Dansa de l’Amor” de Toti Soler i “Amor Petit” del Joan Manuel Serrat. 

L’actuació de Maria del Mar Bonet va acabar entre reclams dels qui hi érem amb l’himne mallorquí “La Balanguera” de Joan Alcover. Immens el que va oferir Maria del Mar Bonet en aquest concert.  

El públic dempeus, aplaudint l’actuació de Maria del Mar Bonet i Dani Espasa || Q. PASCUAL