Auditori de Castellar del Vallès

‘Les Irresponsables’ són també ben divertides

L’Actual – G.P.

Les Irresponsables van sacsejar Castellar fins i tot dies abans de començar l’obra. Les entrades per veure la funció de Bitò, que arribava precedida d’una molt bona crítica, es van exhaurir i l’Auditori Miquel Pont va quedar totalment ple.

Tres amigues amb tres personalitats totalment diferents i una escapada per desconnectar en un xalet de categoria que uns amics els han deixat. Però el que havia de ser una oportunitat per consolar i animar la Lila (Marta Marco), que està immersa en un drama per haver trencat la relació amb la seva parella i es passa l’obra bevent, es converteix en una nit esbojarrada de sobresalts.

Les tres protagonistes juntes són una combinació perfecta per detonar, perquè entre elles es retroalimenten. Es deixen endur per estirabots i rampells emocionals, a mesura que avança la nit cada vegada més forassenyats. Al principi, la Núria (Nora Navas) i la Fabi (Cristina Genebat), que és la germana de la dissortada amorosa, ho intenten frenar, però la situació els supera i surten dels seus rols.

Amb grans actuacions de les tres actrius, que són ben conegudes per la gran majoria d’espectadors, entre altres coses per sèries de TV3, l’obra transcorre entre la comèdia i un drama molt suau. S’alternen les ocurrències humorístiques i les clatellades dialèctiques i gracioses entre personatges amb escenes en què les amigues es mostren abatudes per la vida. Tot plegat, són emocions molt humanes, àmpliament compartides per l’espectador, per la qual cosa s’hi identifica ràpidament.  

Entre escridassades i abraçades, Les Irresponsables ens fan pensar sobre grans temes, com l’amor o l’amistat. També ens indueixen, si l’espectador hi està disposat, a reflexionar sobre la necessitat de complir el paper que s’espera de nosaltres a la vida. S’aconsegueix amb el contrast de personalitat tan diferent de les protagonistes.

La Núria és assenyada i ponderada, fa pinta de no haver trencat mai un plat a la vida; la Fabi és impulsiva, segura de si mateixa, arrauxada; i la Lila, que ben segur que de petita havia estat una nena exemplar a ulls de tothom, fa pinta d’haver seguit el camí que la vida li ha dibuixat per agradar a tothom. La ruptura amorosa, però, mostra la seva enorme fragilitat.

Són realment així? El que és segur és que les tres amigues acaben sobrepassant els límits del que, fins aleshores, estaven disposades a dir i a fer. Això és el que les converteix en unes irresponsables, ben divertides.