‘Mare de Sucre’, un mirall al davant per fer-nos preguntes
L’obra va omplir l’auditori per explicar la història d’una noia amb discapacitat intel·lectual que vol ser mare
L’Actual – G. Plans
Mare de sucre va remoure emocions, ens va posar un mirall al davant per despullar-nos els prejudicis i va fer que ningú sortís indiferent de l’auditori Miquel Pont, dissabte al vespre. L’obra de teatre va omplir la sala per explicar la història de la Cloe, una noia de 27 anys amb discapacitat intel·lectual que no pot contenir un desig, al final convertit en una obsessió, ser mare.
Un desig que xoca contra molts murs que ha posat per davant la societat, un anhel incomprès que des de fa temps la rosega per dins i que durant molt temps no exterioritza. “Amagat com un gat a sota d’un cotxe”, repeteix en vàries ocasions la protagonista de l’obra del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), creada i dirigida per Clàudia Cedó.
Per altra banda, l’escenografia de l’obra, de Laura Cos, és molt resolutiva i trasllada amb facilitat l’espectador pels espais de la història: principalment la fundació on viuen els protagonistes i una consulta mèdica.
Predominantment dura, però amb tocs poètics i entranyables o petites picades d’ullet simpàtiques i d’humor per fer-ho més digerible, Mare de sucre aprofita l’escenari per gratar la consciència del públic perquè s’interpel·li sobre com la societat ha encasellat les persones amb diversitat funcional. Preguntes sense resposta prestablerta, per obrir el meló de la reflexió. Principalment, sobre la inteció de la Cloe de tenir un fill: Seria bona mare? Està capacitada? Però també ens fa pensar sobre la seva llibertat per decidir, els drets, el tracte o la sobreprotecció familiar. Perquè la Cloe, com quan era petita i jugava a jocs, se sent de sucre.
De fet, l’obra està protagonitzada per set actors, set dels quals amb diversitat funcional. Hi apareixen Andrea Álvarez, Ivan Benet, Marc Buxaderas, Mercè Méndez, Judit Pardàs, Teresa Urroz i Maria Rodríguez. Aquesta última, darrerament ha tingut un paper destacat a la reeixida sèrie de Netflix Las de la última fila.