Auditori de Castellar del Vallès

Pixar-se de riure i il·lustrar-se, compatible amb el ‘Hamlet.01’ de Cambray

L’actor va omplir dissabte i diumenge la sala de Petit Format de l’Ateneu amb un monòleg gamberro i culte

L’Actual

L’actor Enric Cambray va seduir la Sala Petita de l’Ateneu, aquest cap de setmana, amb un monòleg en què homenatja i sacseja l’obra més famosa de Shakespeare, Hamlet. L’actor, que des del seu pas per programes de TV3 com El Llop i La Patronal és tot un personatge públic, va omplir tant dissabte com diumenge. Es notava que hi havia ganes de veure’l en acció. I no va decebre.

Presentar un text clàssic sobre Hamlet durant dues hores i que el ritme no decaigui en cap moment és un repte interpretiu i memorístic a l’abast de pocs. Però Cambray ho aconsegueix posant quilos d’ironia, audàcia molt ben esmolada, una mica de mala bava i molta comèdia al servei de l’espectador, per il·lustrar-lo i per entretenir-lo. Perquè pixar-se de riure quan converteix Hamlet en un enfant terrible que dispara exabruptes és compatible a nodrir els calaixos mentals de literatura i dramatúrgia. 

L’obra ens presenta un Hamlet que, amb molt sarcasme, explica amb ets i uts les primeres escenes de l’obra que protagonitza. Hi entra a dins per el personatge i també es posa en la pell de personatges secundaris. Però també surt de l’obra per comentar fil per randa frases de les escenes, per fer veure que parla amb Shakespeare o, fins i tot, per criticar els espectadors que tossen. Però fins i tot en aquest darrer cas, ho lliga amb l’obra: Tossir o no tossir? 

El Hamlet de Cambray suca pa a tot el que pot. I és clar, hi ha teca per a recrear-s’hi amb aquesta història que, recordem, comença amb la mort del rei de Dinamarca i el casament del germà del difunt amb la viuda. Els nous pares de Hamlet són cunyats. 

Dues hores podien espantar –d’això també en fa broma, Cambray– però veient la reacció de molts espectadors, han quedat ganes d’un Hamlet.02 per continuar aprenent sobre Hamlet i Shakespeare. Perquè de Cambray se’n pot aprendre molt. 

L’actor Enric Cambray durant la seva representació de Hamlet.01 || Quim Pascual